Desenes de persones acompanyen a la tortuga Della en el seu retorn al mar des de Xàbia

02 ene 2018

La tortuga “Della” –diminutiu de Granadella- ha pogut tornar hui a la mar després de cinc mesos ingressada en el “hospital” ARCA del Mar, del Oceanogràfic, on s'ha recuperat de les greus lesions que presentava quan va ser rescatada aquest estiu a Xàbia.

Va ser a l'agost quan un grup de joves que navegava a dues milles del Cap de la Nau la va trobar embullada en plàstics i fils de pescar.  Van avisar a la Xarxa de Varaments a través del 112 i en col·laboració amb la Policia Local de Xàbia van poder alliberar-la  i traslladada a l'ARCA del Mar.

El quel.loni ha patit l'amputació d'una de les seues aletes anteriors, una seqüela que en paraules dels experts, no impedeix la seua tornada al mar amb plenes oportunitats de supervivència. La solta de la tortuga ha sigut aquest matí a la Granadella, com el primer acte del projecte Xàbia 2017 que desenvolupa la Fundació Oceanogràfic en el municipi i amb el qual es pretén donar valor a la biodiversitat marina en un programa de recerca i activitats divulgatives.

En aquest acte simbòlic han participat els principals protagonistes del rescat, com Fernando, un dels joves que la va trobar, i l'agent José Juan Vallés, qui va participar en la seua evacuació. També han estat l'alcalde, José Chulvi,  les regidores de Seguretat, Pepa Gisbert, i Medi ambient, Doris Courcelles i agents del Seprona, a més de desenes de xiquets i curiosos.

Segons han explicat des del Oceanogràfic, s'ha triat la Granadella com a punt de solta a causa del seu valor ambiental i perquè representa una icona de la sostenibilitat i les bones pràctiques ambientals, iniciades amb la finalitat de preservar aquesta cala de la gran pressió antròpica a la qual ha sigut sotmesa en els últims anys. A més, aquest emplaçament té també un vessant cultural amb el mitjà que suposen les pesqueres i l'ocupació de les coves dels penya-segats.