Xàbia enceta un projecte comunitari per a lluitar contra la solitud i desemparament de les persones majors

26 dic 2017 L'Ajuntament signa un conveni amb els Serveis Socials de Barcelona para exportar el sistema de “Radars”

El departament municipal de Serveis Socials de Xàbia ha presentat el projecte “Radars”, una iniciativa que naix després de detectar-se un envelliment de la població i que busca la implicació de tota la comunitat en xarxa per a la prevenció i suport de les situacions de risc que afecten als nostres majors.

El pla necessita que tots (veïns i veïnes, barris, institucions, comerços, entitats, associacions i comunitats residents) es convertisquen en “radars” que detecten situacions de solitud en ancians perquè així es puguen cercar recursos comunitaris i aconseguir que visquen en condicions de benestar, dignitat i seguretat.

Segons explica la regidora Pepa Gisbert, cada vegada són més les persones majors que viuen soles o aïllades (especialment després de la pèrdua de la seua parella, quan tenen una xarxa familiar feble, pateixen alguna malaltia discapacitant o precarietat econòmica), la qual cosa deteriora la seua qualitat de vida.

Molts d'aquests casos no són visibles a causa de la seua solitud, aïllament, la barrera de l'idioma, o la localització de la seua casa, en un terme municipal que té milers d'habitatges en disseminat. Gisbert ha assenyalat que ara que l'Ajuntament compta amb més personal en Serveis Socials gràcies a la subvenció de la Generalitat Valenciana va engegar programes socials específics com aquest, focalitzat en els majors i que es planteja com un projecte “d'acció comunitària” per al qual es crearà un equip de voluntariat que col·laborarà activament.

Per a participar o obtenir més informació es pot contactar cridant al 965794142 (extensió 3818) o via e mail a radarseniors@xabia.es

“Esperem que la gent actue amb humanitat i solidaritat i se sensibilitze amb el tema” ha manifestat la regidora, que aclareix que “Radars” es desenvoluparà al haver signat un conveni amb l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona, administració que va idear aquest projecte en 2008. Bàsicament es tracta de crear una plataforma de seguiment telefònic, primordialment, en la qual les persones voluntàries generen un vincle de confiança i companyia amb la persona major, convidant-la a participar de les activitats comunitàries que tenen lloc en el seu entorn més pròxim. Així mateix, açò servirà per a quantificar i identificar les persones en risc d'aïllament i d'exclusió social, valorar la seua situació i intervenir en cas de necessitat.

A més, aquest sistema en xarxa potencia la coresponsabilitat de la societat civil, entenent que “tots formem part de la solució”.