El programa de prevenció de l'assetjament escolar “Xàbia Diversa” s’emporta un reconeixement a nivell nacional

22 nov 2017

El programa “Xàbia Diversa. Espai d'atenció a la diversitat sexual i de gènere” que està implantant des del passat mes d'octubre el departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Xàbia ha sigut un dels cinc guardonats en un concurs a nivell nacional convocat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Aquesta convocatòria, oberta a tots els municipis d'Espanya de més de 20.000 habitants, valorava les bones pràctiques municipals en la prevenció i atenció de l'assetjament escolar. L'estratègia de Xàbia per a prevenir qualsevol tipus d'agressió física o assetjament per raó d'identitat i gènere ha sigut una de les cinc triades entre totes les candidates i l'edil responsable, Montse Villaverde, arreplegarà el premi i presentarà les línies bàsiques del projecte la setmana vinent en el marc de les jornades convocades per la FEMP per a debatre estratègies per a evitar l'absentisme i assetjament escolar.

Tal com recorda la regidora, aquest programa naix per a recolzar als adolescents gais, lesbianes, transexuals o bisexuals del municipi davant les dificultats que existeixen per a poder viure i expressar una afectivitat diversa i els diferents insults i pors que pateixen com LGTB, especialment en l'adolescència.

El projecte s'enfoca a alumnes de l'ESO i bàsicament ofereix informació i formació a la comunitat educativa sobre la diversitat afectiva i de gènere existent, donant visibilitat a les diferents formes de ser i voler i oferint un espai de confiança i seguretat per a poder expressar-les.

Baix la direcció tècnica de Carmen Ivars (de La Naturadora), al llarg de l'últim any s'han realitzat qüestionaris a més de 300 joves per a sondejar la situació real i impartit xarrades per a professorat, pares i mares relacionades amb l'educació afectiva i sexual de l'alumnat adolescent.

També s'han desenvolupat tallers sobre diversitat sexual i de gènere per a aconseguir que els joves entenguen que la sexualitat és una opció personal i cal respectar la diversitat afectiva i sexual.

Com a experiència pràctica, grups d'alumnes dels dos centres públics de secundària es van encarregar de preparar la celebració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.

Villaverde ha assenyalat que aquest projecte ha involucrat a les àrees municipals d'Igualtat, Educació i Serveis Socials i ha precisat d'un treball conjunt de la comunitat educativa i tècnics municipals. La regidora ha destacat que Xàbia Diversa ha suposat una oportunitat de treballar en els centres educatius amb conceptes que no s'aborden mai i que suposen una de les principals raons d'assetjament, burla i discriminació en la població adolescent.