El festival cultural Xàbia Negra arriba a la seua segona edició amb autors de primer nivell i alta participació en els concursos

10 oct 2017 Del 3 al 5 de novembre el municipi oferirà una àmplia programació temàtica amb taules de debat literari, exposicions, cinema i teatre

L'Ajuntament de Xàbia ha presentat hui la programació de la segona edició del festival Xàbia Negra, una aposta del departament de Cultura que conjumina literatura, cinema, fotografia i que oferirà del 3 al 5 de novembre una completa agenda per a tots els aficionats a aquest gènere que aprofundeix en el món criminal.

El regidor Quico Moragues ha detallat tot el programa que s'ha preparat, des de taules de debat literari a exposicions de fotografia, rutes turístiques temàtiques, teatre, contacontes i projecció de curtmetratges i films.

Moragues ha assenyalat que en aquesta segona edició s'ha involucrat al sector educatiu en el festival, i en els dos instituts s'ha treballat el gènere negre,  obert un concurs de relats i preparen entrevistes per als autors que participaran en el festival. A més, els dos centres podran conèixer a Pasqual Alapont, l'autor d'una de les novel·les que han estudiat “L’Infern de Marta” i qui oferirà unes conferències als estudiants.

El regidor també ha anunciat que part dels actes, com l'exposició fotogràfica i una fira del llibre, seran el Mercat Municipal, que es decorarà per a l'ocasió. Quico Moragues ha enumerat alguns dels autors de prestigi que participaran en el certamen, com Vicente Garrido, Ferran Torrent o Toni Hill, a més de tres escriptors en llengua anglesa (Gordon Brown, Craig Robertson, Alexandra Sokoloff). I és que enguany Xàbia Negra estrena “agermanament” amb el Bloody Scotland d'Edimburg, la qual cosa sumada a la participació d'una llibreria especialitzada en llibres en anglès ajuda a projectar internacionalment l'esdeveniment i augmentarà la participació de molts residents estrangers en les activitats.

Per la seua banda, l'alcalde i responsable de Turisme, José Chulvi, ha destacat que aquest festival (que ja pot presumir que va tenir una estrena molt bona) arredoneix la ja potent oferta cultural del municipi i ajuda a desestacionalitzar, ja que és una proposta molt atractiva per a decidir passar un cap de setmana de novembre a Xàbia.

Chulvi ha indicat que és un festival per a tots els públics, amb activitats per a totes les edats i que permet als afeccionats a la literatura contactar amb autors de primer nivell.

El festival inclou tres concursos (curtmetratges, fotografia i literatura en valencià) para els que compta amb l'estreta col·laboració de la Escola de Cinema, qui s'encarrega de visualitzar els curts i seleccionar als guanyadors. Enguany, ha explicat Isabel Bilbao com a representant d'aquest col·lectiu, s'han rebut un centenar de curts i ha sigut molt difícil decidir els guanyadors.

Una alta participació que també s'ha registrat en el concurs de fotografia. Des de la Agrupaciò Fotogràfica de Xàbia (AFX), José Alberto Tur i José Vives han afegit que els han arribat més de 250 fotografies al concurs, de les quals s'han triat unes 50 per a muntar l'exposició que estarà instal·lada en el mercat els dies del festival.

Els guanyadors de tots dos concursos així com el de relat es donaran a conèixer en la gala que tancarà Xàbia Negra la vesprada del diumenge 5 de novembre en el cinema Jayán.

 

 

PROGRAMACIÓ

 

Divendres 3 de novembre

-10 hores: Xarrada de Pasqual Alapont (L’Infern de Marta) en IES N1.

-12 hores: Xarrada de Pasqual Alapont (L’Infern de Marta) en IES Antoni Llidó.

-18 hores: Taula redona d'autors amb Vicente Garrido, Nieves Abarca i Toni Hill

-20 hores: Teatre en la Casa de Cultura: La dama de negre

-21 hores: Projecció dels curtmetratges False flag, Basura i 30 minutos con Laura. I la pel·lícula Perversidad en el cinema Jayan

 

Dissabte 4 de novembre

-10 hores Inauguració de la fira del llibre i de l'exposició fotogràfica negra en el Mercat Municipal

- Actuació de Folk Jazz Trio.

- Signatura de llibres.

- Esmorzar “negre”.

 

-11:30 hores Contacontes infantil en la Plaça de l'Església

-11:30 hores:  Inauguració en el Museu de Xàbia de l'exposició: “Els cossos agredits” d'Anna Moner.

-12 hores:  Taula redona d'autors en l’Embruix: Gordon Brown, Craig Robertson, Alexandra Sokoloff.

-13 hores: Conferencia Crims històrics i moderns en l’Embruix a càrrec de l'historiador i escriptor Vicent Baydal i de l'escriptor Bernardo Carrión.

-19 hores:Taula redona d'autors en el Dúplex: Xavi Aliaga i Ferran Torrent.

-20:30 hores: Projecció dels curts “Leyca story”, “Maelstrom” i “Poker” i la pel·lícula “Que el cielo la juzgue” + conferència en el Cinema Jayan a càrrec de Juan Bolea i Santiago Álvarez sota el títol “Evolució i estat actual del cinema negre”.

-21:30 hores Ruta teatralitzada en el Casc Històric: L'atac de 1812.

Preu: Adults 8 €, Xiquets 4 €, menors de 8 anys gratuït.

Places limitades. Eixida des de la plaça de l'Església

 

Domingo 5 de novembre

-10 hores: Ruta teatralitzada La Criminala en Duanes.

Preu: Adults 8 €, Xiquets 4 €, menors de 8 anys gratuït.

Places limitades. Eixida des de l'oficina de turisme del port

-11:30 hores: Contacontes infantil en la Plaza Comare Maruja Varó

-12 hores: Mesa d'autors monogràfica Xavi Aliaga i Bernardo Carrión

-18 hores: Mesa d'autors en el Dúplex amb Toni Hill, Vicente Garrido i Nieves Abarca

-20 hores: Gala final i lliurament de premis en el Cinema Jayán amb el Bloody Mary Xou