La Confraria del Nazareno rep el premi 9 d’Octubre Vila de Xàbia pels seus valors cívics

09 oct 2017 L'Ajuntament també posa la mirada en el gran paper d'Acnur atorgant-li el guardó a la solidaritat

L'Ajuntament de Xàbia de Xàbia, com cada 9 d’Octubre des de fa 22 anys,  ha celebrat avui l'acte institucional de lliurament dels premis Vila de Xàbia. Uns reconeixements públics que homenatgen a persones i col·lectius que són model a seguir, i enguany han posat el focus en el valuós i continu treball que desenvolupa l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR)  en favor de les persones refugiades i destacat el valor cívic de la Confraria del Nazareno, un grup de dones i homes que són exemple per al municipi de com implicar festa, tradició i societat.

Davant un saló de plens replet de veïns i veïnes,  la reina de Fogueres, Belén Fliquete, com a representació de la joventut del poble ha presentat l'acte, que ha començat amb l'actuació musical del guitarrista Vicent Mut.

El públic ha pogut conèixer més d'a prop la tasca amb els més de 66 milions de refugiats que presta Acnur des dels anys 50. Amb dos premis Nobel de la Pau a les seues esquenes, avui l'Ajuntament de Xàbia els ha premiat per representar la consciència i necessitat d'acció dels països desenvolupats enfront del drama de milions de persones i per posar l'ull en una realitat que molts volgueren obviar. Un voluntari ha sigut l'encarregat d'arreplegar el guardó de mans de l'alcalde, José Chulvi i pronunciar unes paraules d'agraïment, que s'han sumat a les remeses per la direcció autonòmica del comissionat via video.

Després Antonio Segarra ha sigut l'encarregat de repassar tant la història de la Confraria del Nazareno com els orígens de la veneració de Xàbia a la imatge i del paper que han conformat els homes i dones d'aquest col·lectiu al llarg de les dècades, com a vertebrador social i entre generacions de xabieros.

Ha arreplegat el premi el Prior de la Confraria, el sacerdot Salvador Torrent, davant la mirada de Vicente Tur i Ramona Fernández de Palència, en representació dels homes i dones de la Confraria.

Després s'ha projectat un video amb imatges del fervor que senten els xabieros pel Nazareno, amb un repàs de les últimes commemoracions històriques, com les quals enguany celebren el 250 aniversari de l'arribada de la imatge a la vila o els 50 anys del Nazareno com a alcalde perpetu.

Com a tancament de l'acte, l'alcalde, José Chulvi, ha pronunciat un discurs institucional en el qual s'ha sumat a la felicitació cap als dos col·lectius guardonats enguany. Ha agraït als homes i dones de la confraria del Nazareno haver mantingut viu “un sentiment col·lectiu de devoció que és autèntic, inclusiu i generós, un valor perdurable que ens ajuda a fer poble i que ja és patrimoni de Xàbia”.

Quant a ACNUR, Chulvi els ha lloat per “recordar-nos que el camí de la justícia en el món que vivim encara és molt llarg i requereix grans esforços” i per ser “exemple d'un compromís valent, real i permanent amb  les persones que més ho necessiten”.

El responsable municipal també ha rememorat amb les seues paraules la història dels valencians, un “poble que sempre hem sigut capaços de fer valdre el nostre desig de ser una comunitat forta, unida i orgullosa de la seua memòria”, que des de sempre “hem tingut vocacions d'universalitat i acceptat amb gust la riquesa de l'intercanvi”.

Chulvi s'ha mostrat convençut que ara “els valencians i les valencianes estem davant una oportunitat única per a ser protagonistes de la reconstrucció d'aqueix espai propi” i ha posat en relleu que la principal lluita ara és per millorar el finançament autonòmic (per a tenir millor sanitat, carreteres segures i comunicacions del segle XXI, que les nostres empreses puguen competir en igualtat de condicions i crear ocupació). En definitiva, que els pobles tinguen les infraestructures que els facen més fàcil el dia a dia i per a ser ciutadans de primera.

També ha reclamat poder recuperar la llibertat de finançament i despesa dels municipis  i així que els Ajuntaments puguen destinar els seus pressupostos “lliurement” a millorar les condicions de vida de les persones.