Xàbia reuneix als cossos de seguretat per a revisar el protocol d'actuació davant possibles pluges torrencials

04 oct 2017

Responsables dels diferents cossos de seguretat, agrupacions de voluntaris i serveis municipals implicats s'han reunit hui en les dependències de la Policia Local de Xàbia per a revisar el protocol d'actuació davant una hipotètica situació d'emergència per pluges torrencials. També han participat Toni Bolufer (Meteoxabia) i representants de Gata de Gorgos i Xaló, dos municipis que estan en la conca del riu Gorgos i per tant, són vitals per a conèixer el desenvolupament de les seues crescudes i avingudes.

Convocats per la regidora de Seguretat Ciutadana, Pepa Gisbert, i l'agent que coordina els plans de seguretat, Cristóbal Buigues, Bombers, Guàrdia Civil, Policies Locals, Protecció Civil o Creu Roja, entre uns altres, han conegut les novetats normatives i recordat les funcions més importants de cadascun quan s'activa una preemergència o emergència i els recursos amb els quals es compta. Xàbia ja té experiència en l'activació del Cecopal (Centre de Coordinació Operatiu d'Emergències Municipals), que funciona davant qualsevol emergència des del passat mes de desembre.

Segons s'ha comentat en la reunió, els experts han advertit que enguany els episodis de pluges de tardor poden arribar més tard de l'habitual, per la qual cosa no cal baixar la guàrdia. També s'ha mostrat una gran preocupació per la densitat de vegetació existent en barrancs i el llit del Gorgos, ja que pot convertir-se en un tapó en possibles avingudes i després actuar com si es trencara una xicoteta presa. L'Ajuntament de Xàbia vol expressar el seu malestar davant el desistiment de funcions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, responsable de la neteja d'aquests llits malgrat els constants requeriments del Consistori perquè s'ocupe del manteniment que fa pràcticament una dècada que té desatès i que en tot aquest temps ha hagut de ser assumit pel propi municipi. Enguany, la coincidència de diferents episodis adversos (temporals de mar, pluges torrencials i destrosses en platges) i les seues pertinents despeses per a pal·liar els efectes ha deixat a l'Administració Local sense marge de maniobra econòmica per a contractar aquests treballs que, administrativament no li corresponen, i per tant segueixen pendents.