Xàbia tanca la campanya de vigilància sense cap ofegat en les platges

02 oct 2017 La baixa presència de meduses redueix a quasi la meitat les assistències sanitàries

Xàbia va tancar ahir diumenge, 1 d'octubre, el dispositiu especial de vigilància i socorrisme en les platges. Aquest servei, que presta un equip de 42 persones coordinades per l'agrupació local de Creu Roja, ha acabat un estiu més sense haver de lamentar cap ofegat en les zones vigilades. Des de la institució destaquen que el seu treball per la prevenció en el dia a dia els ha permès mantenir a zero el nombre de víctimes des que en 2007 es van fer càrrec d'aquesta important assistència al banyista. “Nosaltres apostem per un gaudi de la platja sempre baix la premissa de bany segur, tant per als banyistes com per als socorristes que puguen veure's implicats en una situació de rescat que no siga necessària” ha assenyalat el coordinador de platges, Javier Server.

Aquesta estratègia fa que, de les 67 actuacions de rescat, solament 10 d'elles s'hagen produït en zones de vigilància, principalment en dies de bandera roja i relacionades amb casos de desobediència a les indicacions dels socorristes.

En aquest sentit, des de Creu Roja volen destacar el gran suport que reben dels agents de Policia Local que estan presents en tot moment a peu de platja i han arribat a sancionar a aquells usuaris que dificultaven el treball dels socorristes. Respecte al gruix dels rescats, s'han produït en zones no vigilades i majoritàriament, responen a politraumatismes originats per botar a la mar en zones prohibides i pràctiques nàutiques recreatives, en les quals Creu Roja segueix fent una crida a la precaució i conscienciació.

Quant a les assistències sanitàries, aquest estiu s’ha percebut un notable descens del global, quedant-se entorn de les 3000 quan en 2016 es van realitzar 5000. Segons els responsables del control del dia a dia en les platges, aquesta baixada es deu al fet que enguany en les platges de Xàbia la presència de meduses (el tipus d'atenció més habitual)  ha sigut “pràcticament nul·la”. En aquest 2017, les assistències de caràcter lleu més freqüents han sigut ferides i contusions, així com picades per peix aranya, punxes de bogamarí i lleus lipotímies a causa de la calor.

En relació a assistències de tipus urgent, que sí que han precisat de trasllat en ambulància a centres sanitaris, s'han produït 78 evacuacions relacionades majorment amb traumatismes i patologies cardíaques. En aquest sentit, recordar que els llocs de socors de totes les platges compten amb un desfibril·lador per a atendre amb rapidesa alguna emergència cardíaca, la qual cosa unida a la doble posta en Arenal fa que totes les zones de bany siguen molt segures.

En matèria social, com cada any Cruz Roja ha atès un lloc de bany adaptat en la platja de l'Arenal (amb vehicle adaptat per a les persones que no tenien mitjans propis per a desplaçar-se a la platja) i del que han gaudit un total de 400 usuaris.

Tant des de la regidoria de Seguretat Ciutadana, que dirigeix Pepa Gisbert, com des de Turisme, que gestiona l'alcalde José Chulvi, han felicitat a Creu Roja per mantenir un any més un nivell de seguretat amb totes les garanties en les zones de bany, ja que és un servei molt important per a tots els que gaudeixen del mar a Xàbia.