L'alcalde de Xàbia acorda amb els veïns deixar el camí Soberana i el carrer Itàlia amb sentit únic en el futur PGOU

28 ago 2017

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, i la regidora d'Urbanisme, Isabel Bolufer, s'han reunit aquest matí tant amb la junta directiva de l'associació de propietaris de la Soberana com amb un nodrit grup de veïns del carrer Itàlia.

Tots dos col·lectius veïnals els han traslladat la seua preocupació per la planificació que arreplega l'esborrany de Pla General Estructural per als seus vials; en el cas de la Soberana es plantejava convertir-ho en un carrer bidireccional amb dues voreres, per la qual cosa s'augmentava l'amplitud fins als 12 metres, amb la consegüent afecció en propietats privades. D'igual manera, el carrer Itàlia es planificava com a connexió entre les carreteres de Jesús Pobre i de Gata, amb també direcció en tots dos sentits, voreres i un carril bici, per la qual cosa la seua amplitud es preveia de 16 metres.

Després d'escoltar als veïns d'ambdues zones, el govern local ha donat mostra de la seua vocació de diàleg i de buscar una alternativa pactada i ha accedit a reduir les dimensions d'aquestes vies deixant-les amb una única direcció.

En el cas de camí Soberana, l'alcalde ha oferit a l'associació grafiar el camí en el PGOU tal com és avui dia, sense modificar un centímetre. No obstant açò, des de l'associació han defensat la necessitat d'adaptar-ho al segle XXI, és a dir, millorar la seua seguretat amb voreres i serveis com a enllumenat públic o clavegueram. Així doncs, l'executiu el plantejarà en el PGOU amb un màxim de 8 metres d'amplària  i amb un traçat similar al que ja grafiava el planejament de 1990, que mai es va arribar a desenvolupar.

Mentre, en el carrer Itàlia els propietaris s'han mostrat partidaris de deixar-ho tal com ja ho programava el PGOU de 1990 (i que també està pendent de desenvolupament): amb 8 metres d'amplitud. Açò sí, des de l'Ajuntament els han explicat que açò suposarà que, en el moment en què es desembolique el planejament, perdran un sentit de la circulació per a complir amb les mesures mínimes que marca la legislació, cosa al que han accedit.

Chulvi ha insistit que amb les directrius generals que planteja el Pla General Estructural, ara en fase d'exposició al públic i per tant obert a canvis i suggeriments, l'executiu té marge per a aquest tipus de solucions. No en va, la proposta de planejament desclassifica fins a 7 milions de metres quadrats de sòl urbanitzable, per la qual cosa es rebaixen les expectatives de creixement en població i per tant, ampliar els carrers no és prioritari.

L'alcalde ha mostrat la seua predisposició a negociar aquest tipus de solucions que encaixen en la idea de planificació urbanística proteccionista i sostenible que abandera el seu govern: que compatibilitce defensa del territori amb les necessitats futures del municipi i,  sobretot, que garantisca que Xàbia mantinga la seua identitat.