Les festes del Loreto de Xàbia proposen un programa replet de cultura, esport i diversió

16 ago 2017 Els festejos de Duanes tindran com a plats forts l'animat baret dels bous i un espectacular castell aquàtic

La comissió de festes del Loreto i la regidoria de festes de Xàbia han presentat avui el programa oficial per a aquest 2017, un llibre que com cada any s'erigeix com un volum més de la particular enciclopèdia de la memòria col·lectiva en el qual l’ ha convertit aquesta comissió. El llibre arreplega més de 20 articles sobre la història i persones de Xàbia, especialment del barri mariner, fotografies, col·laboracions literàries i els millors dibuixos del concurs infantil que organitza ja fa més de 20 anys el col·lectiu, ha recordat José Erades. La portada, obra d’Álvaro Monfort, és un homenatge a la confecció i manufactura artesanal dels carrers engalanats pels veïnats en festes i cada lletra plasma el més emblemàtic de les del Loreto (la “L” representa el reconegut castell de focs artificials aquàtic; la “O”, els Bous a la Mar; la “R” la cavalcada de carrosses; la “I” l'Ofrena de flors; la “T” el Dia del Santíssim Crist del Mar i la “O” el dia de la patrona amb la corona d'estels que porta la imatge).

Enguany, el programa té un important apartat de record i homenatge a tres membres de la comissió que han mort prematurament, com són Edu Monfort, José Moya i Vicente Serrat. També per al dolçainer del port Ximo Crespo. Els quatre són persones que estan en la memòria del grup i del barri i per açò volen dedicar-los les festes, ha assenyalat el president del Loreto, Juanjo García.

García ha desgranat algunes de les novetats d'aquesta edició, com el canvi d'ubicació de la presentació dels festers a l'Avinguda Jaume I o la recuperació del concurs de carrers, façanes i aparadors engaladados. Com és habitual, en el programa que té com a plats forts els bous a la mar i la seua baret, les carrosses o el castell aquàtic de finalització de festa (enguany es llançarà a la 1 de la matinada), té també un gran pes el vessant esportiu i la cultural.

Per al regidor de Festes, Toni Miragall, aquesta programació és reflex del gran treball i il·lusió de la comissió del Loreto, que és una referència d'organització dins de les agrupacions festives. Miragall ha desitjat que enguany, malgrat les marcades absències, gaudisquen al màxim de la festa, ja que l'any passat parteix dels festejos van estar condicionats per l'incendi de la Granadella, una situació en la qual la comissió va demostrar la seua solidaritat i esperit d'ajuda.

El regidor ha tingut unes paraules especials per a les dues parelles de mayorales d'enguany, Vanessa Grimalt i Santi Serrat, i Marí Serrat i Rafa Serrat, quatre joves del barri que enguany viuran amb especial intensitat els festejos.

A pesar que la presentació d'aquests festers és la nit del dissabte 26 d'agost, els actes comencen aquesta mateixa setmana amb el novenario, un torneig de padel, la nit d'humor preparada pel grup de teatre de la comissió “Tot Rist (la nit del diumenge20), la marató de sang Dionís Henarejos ( el dimarts 22 d'agost) i un tast de vins.