L'Ajuntament plasma amb el Mediterrània Xàbia Fòrum el seu compromís amb el canvi d'estratègia turística

03 ago 2017 El municipi lidera la reflexió per a cercar un model que no arrase en poc temps els valors que són el seu principal atractiu

L'Ajuntament de Xàbia fa un pas més en el seu compromís amb el canvi d'estratègia turística i ha organitzat per als dies 26 i 27 d'octubre la trobada “Mediterrània Xàbia Fòrum Destins Sostenibles”, un espai específic per a analitzar i debatre amb altres poblacions referents com ajustar el model perquè el turisme no danye l'estil de vida local ni arrase amb els valors que són l'atractiu clau per als visitants. Aquesta filosofia arriba acompanyada d'un vídeo promocional de la vila que es llançarà en xarxes socials.

L'alcalde i responsable de Turisme, José Chulvi, ha explicat que aquest fòrum servirà per a “posar en comú experiències, problemàtiques, mesures i oportunitats que compartim una sèrie de destinacions mediterrànies amb característiques semblants”, com la Costa Brava, Illes Balears, Sicília o el Cabo de Gata, entre uns altres.

També perquè els qui recelen de les mesures d'ordenació d'usos (com les ja aplicades a la Granadella) coneguen l'experiència d'altres destinacions que les han adoptat sense que es ressenta l'activitat turística sinó que finalment els ha suposat millores en l'oferta i la qualitat de vida.

Al fòrum acudiran representants de les diferents administracions, empreses, universitat, agents socials, agents culturals, etc. A més, aquesta trobada coincidirà amb una sessió de treball de la Comissió de Turisme de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (de la qual l'alcalde forma part) prevista en el municipi, per la qual cosa durant dos dies “Xàbia es convertirà en el centre de la reflexió turística del nostre país” ha convingut Chulvi.

L'alcalde s'ha mostrat convençut que “som la generació que ha d'assumir la responsabilitat de fer alguna cosa si volem que Xàbia continue sent Xàbia i no un paradís perdut” de començar un canvi de model de negoci “que no esgote el model de vida del que depèn”.

El primer edil ha definit aquest fòrum com el “esforç del nostre municipi per la sostenibilitat ambiental, cultural i econòmica”, de protegir de la sobreexplotació l'atractiu natural i la personalitat mediterrània que durant més de 50 anys han mantingut a Xàbia en una posició privilegiada dins del  mercat turístic.

En aquesta tasca, Xàbia compta amb el suport decidit de l'Agència Valenciana de Turisme, el responsable del qual Francesc Colomer, ha estat avui en la presentació del projecte i felicitat a l'Ajuntament per ser capaç de posar les “llums llargues” en la gestió turística i fugir així de el “curtplacisme, que no és un bon aliat”.

Colomer ha recolzat l'estratègia empresa per Xàbia i mostrat tot el suport a aquesta nova concepció del turisme que incloga una part ètica i gestione la “autenticitat”. El responsable autonòmic s'ha mostrat convençut que el turisme té molt que aportar a la marca de la Comunitat i a la seua recuperació de prestigi, per la qual cosa cal cuidar-lo. En aquest sentit, l'Agència Valenciana de Turisme està “en perfecta sintonia amb l'aposta estratègica que s'està fent des de Xàbia i per les coordenades de futur en les quals està treballant” ha manifestat Colomer.

En l'organització del fòrum (els continguts del qual i ponents es poden consultar en la web www.mediterraniaxabiaforum.es) també es compta amb el suport del  Conservatoire de Littoral. El seu representant, Eduardo Mínguez, ha deixat clar l'interès d'aquest organisme en els models de gestió del litoral en llocs on les riqueses naturals i culturals són un atractiu turístic que necessita preservar-se perquè l'economia local continue pujant any rere any, com és el cas de Xàbia.