Xàbia dedica aquest estiu una exposició monogràfica a Juan Bautista Soler Blasco “Pintor i Activista Cultural”

10 jul 2017 La mostra s'inaugura el divendres en les tres sales municipals i la Fundació Cirne

L'Ajuntament de Xàbia recordarà aquest estiu la figura de Juan Bautista Soler Blasco amb una exposició monogràfica sobre el seu paper  com a pintor i activista cultural al poble en els anys de la transició. El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha presentat avui aquesta completa mostra que obrirà aquest divendres fins al 30 de setembre i abastarà les tres sales municipals (Casa del Cable, Centre d'Arts Lambert i Museu Soler Blasco) a més de la Fundació Cirne.

Moragues ha parlat de la importància de recuperar per a la memòria col·lectiva a les persones que van contribuir a millorar el dia a dia del poble i en concret ha parlat del paper que va tenir Soler Blasco a Xàbia, qui va anar alcalde durant els anys de la transició, a l'hora d'impulsar projectes de gran importància cultural com la creació del museu arqueològic que avui porta el seu nom o la Biblioteca Pública Municipal.

Quant al contingut de l'exposició, el seu comissari Antoni Espinós, ha explicat que han sigut mesos recopilant obra (molta d'ella cedida per a l'ocasió per famílies particulars) i s'ha organitzat en quatre blocs; En la Casa del Cable es podrà veure les pintures de major format englobades baix el títol “El color de la vida”; En Lambert estaran les pintures de paisatges d'interior o de temàtica religiosa, mentre que en el Museu s'exposarà una sèrie costumista dedicada a les tradicions de Xàbia.

Finalment, en Cirne es podrà contemplar una selecció de retrats i dibuixos, a més d'unes vitrines amb material com a àlbums, manuscrits o llibres escrits per Soler Blasco com el que arreplega la història del museu.

Per a l'alcalde, José Chulvi, aquesta exposició és un reconeixement a una persona polifacètica que a Xàbia va tenir una visió avançada en temes com l'impuls a la cultura o la protecció del paisatge. “Soler Blasco va ser moltes coses; entre elles un alcalde preocupat per preservar el nostre entorn, cosa que en aquella època no era habitual” ha recalcat Chulvi, qui també ha esmentat el paper de dinamitzador social que va tenir aquest artista entre la joventut de l'època, fundant grups com el dels “exploradors”, germen del Centre Excursionista.

En la presentació de l'exposició han estat Maite Soler, en representació de les filles de Juan Bautista Soler Blasco, a qui l'Ajuntament ha agraït la col·laboració i cessió de materials per a aquesta mostra. També Paco Reus, coautor d'un llibre sobre Soler Blasco que es presentarà el divendres 14 de juliol en la inauguració de l'exposició.

Aquesta obertura oficial s'iniciarà a les 19 hores en la Casa del Cable (Avinguda Marina Espanyola) i seguirà amb un circuit que tindrà parades en la Fundació Cirne  (Avinguda d’Alacant 18) a les 20 hores, el Museu Soler Blasco (Plaça dels Germans Segarra Llamas 1) a les 20’30 hores i es tancarà en el Centre d'Arts Lambert (Carrer Major 41) a les 21 hores.

En les diferents sales hi haurà xicotetes actuacions musicals a càrrec dels alumnes del Conservatori Professional de Música de Xàbia.

Soler Blasco, natural de Gandia, va dedicar la seua vida a la seua gran passió, la pintura. Després d'anys dedicats a la seua formació, a Xàbia troba la tranquil·litat que necessitava i és ací on s'estableix per a pintar i ensenyar. També es converteix en una figura important per a la història local, ja que va ser alcalde des de 1974 al 1979 i es va involucrar en projectes de gran importància cultural.

Va deixar un important llegat amb els seus quadres costumistes, dels quals el Museu té una important sèrie que immortalitza oficis tradicionals, festes o llegendes.