Godofredo Cruañes dóna al Museu de Xàbia un conjunt de peces d'alt valor històric

30 jun 2017

El Museu Arqueològic Municipal Soler Blasco ha rebut una donació de 29 peces de valor arqueològic i històric que durant diverses generacions han format part del llegat dels Cruañes, una família amb gran interès i estima per la història local.

Ha sigut Godrofredo Cruañes qui farà efectiva la donació, en considerar al Museu com a garantia de conservació i custòdia del patrimoni cultural de Xàbia, un gest que l'Ajuntament, el regidor de Cultura, Quico Moragues, i el director del Museu, Ximo Bolufer, volen agrair públicament.

El conjunt conté 29 de peces de metall, ceràmica i pedra que abasten una àmplia cronologia, des de l'època prehistòrica a l'edat moderna.  Entre elles, destaca una destral plana i un punyal amb escotadures i nervadura central, ambdues de bronze i originàries de l'espai conegut com Coveta del Flare o pou de Jaime Cruañes Signes en Cap Martí. També hi ha un penjoll redó de bronze datat en època  baix medieval (finals segle XV), d'uns 6, 8 centímetres de diàmetre i gravat per una cara amb dos àngels que sostenen un escut amb la lletra gòtica “y”. Pel que sembla, aquesta joia va aparèixer durant les obres de construcció de la carretera al far del Cap de la Nau.

El lot inclou peces de vaixella del segle XVII, destrals de pedra volcànica de cronologia prehistòrica, un bifaç possiblement paleolític, puntes de fletxa o projectils, entre uns altres.

El Museu deixarà constància en el seu inventari que aquestes peces, que ja han passat a ampliar els fons museístics, han sigut donades per Godofredo Cruañes.