La Policia de Xàbia sorprèn a un furtiu quan pretenia portar-se un àmfora mil•lenària dels fons marins

21 jun 2017

La Policia Local de Xàbia va sorprendre aquest dilluns a un home de nacionalitat francesa quan extreia dels fons marins les restes d'un àmfora mil·lenària. Va ser sobre les 17’30 hores quan l'agent que s'encarrega de la vigilància de les zones de bany amb una moto aquàtica va entreveure moviments sospitosos en un punt del Portitxol. En concret va veure com una boia blanca emergia ràpidament del fons del mar amb alguna cosa presa. Aquest aparell va resultar ser un globus de reflotaciò, un sistema que en submarinisme s'empra per a portar fins a la superfície objectes pesats, la qual cosa fa pensar que el presumpte espoliador actuava amb intencionalitat.

En constatar l'intent d'espoli, l'agent va demanar suport als seus companys de l'embarcació de vigilància per a arrestar al sospitós i de seguida van donar part a la Guàrdia Civil de Xàbia, ja que és el grup especial d'activitats subaqüàtiques (GEAS) de la Benemérita qui té les competències en matèria de patrimoni.

Seguint les instruccions de l'Institut Armat, es va mobilitzar a l'arqueòleg municipal perquè certificara que la peça era autèntica. El tècnic va valorar que el fragment d'àmfora podia tenir uns 2.000 anys d'antiguitat i en estudis posteriors s'ha concretat que és d'origen africà i originària del segle V de la nostra era.

Mentre, el furtiu va ser traslladat per la Policia Local fins al port, on li esperava la Guàrdia Civil per a obrir diligències, quedant detingut acusat d'un delicte d'espoli del patrimoni històric.

Tots els seus útils (botelles de nitrox, gps,  globus de flotació), equip de busseig i embarcació han quedat decomissats  a l'espera que jutge determine les mesures cautelars.

Així mateix, el grup GEAS està valorant realitzar una immersió en la zona en la qual es va sorprendre al furtiu per a examinar si hi ha més restes arqueològiques.