La versió preliminar del nou PGOU posa fi a l'expansionisme en l'urbanisme de Xàbia

07 jun 2017 El planejament proposa un creixement “cap a dins” que consolide les zones ja desenvolupades i aposta per recuperar els valors propis de l'arquitectura mediterrània

L'Ajuntament de Xàbia ha fet pública avui la versió preliminar del Pla General Estructural, donant inici així a la fase de Participació Pública. Per davant, tres mesos en els quals tota la informació i plànols estaran a disposició pùblica tant en la web municipal (www.ajxabia.com) com en paper en la Casa de la Cultura (primera planta). Fins al 8 de setembre es podran presentar al·legacions o suggeriments perquè s'estudien abans d'elevar el document al seu debat en  ple.

La regidora d'Urbanisme, Isabel Bolufer, reunirà demà al Consell d'Urbanisme i Medi ambient per a donar-los la informació detallada d'aquest avanç en el planejament i atendre els seus dubtes i preguntes. També demà hi haurà una comissió d'urbanisme monogràfica perquè tots els grups municipals puguen expressar les seues opinions.

Des del departament que dirigeix Bolufer han avançat algunes pinzellades de la filosofia del document. Principalment, que busca posar fi a l'expansionisme de l’ urbanisme dels últims anys, proposant un creixement “cap a dins”, és a dir, que tanque les trames urbanes ja desenvolupades i no menge més territori.

Aquesta proposta també comença a definir  estructuralment el tipus de construcció que es vol a Xàbia, que recupere els valors propis de l'arquitectura mediterrània i siga més eficient energèticament.

També es protegeixen els murs de pedra seca tradicionals i es declara Bé de Rellevància Local (BRL) els tres nuclis històrics: l'urbà, el de Duanes i el de la Granadella.

La versió preliminar arreplega totes les normatives sectorials que ha aprovat l'administració autonòmica en els últims anys (la forestal, de zones inundables o zones litorals), donant així seguretat jurídica a tot el planejament.

En xifres generals, es redueix considerablement el sòl urbanitzable, que baixa dels 10’5 milions de metres quadrats que arreplegava el PGOU de 1990 (en realitat són 7 ja que la resta està desenvolupada a falta de ser recepcionada, amb el que passaria a ser sòl urbà)  a 2’89 milions. El Consistori proposa un límit de creixement total de 1’3 milions de metres quadrats.

Entre les zones que quedaran protegides, els sectors I, II i III del Saladar, que s'han grafiat com a zona rural protegida i de valor arqueològic; el sector golf (més d'1 milió de metres quadrats que s'han desclassificat) deixant la zona en la qual està el camp de golf com a zona dotacional esportiva.

Una altra borsa de sòl que quedarà com a zona rural protegida és el parc públic de Capsades i la de Rafals, propera a Duanes, es reserva com a parc públic.

Per a conèixer amb més profunditat  la proposta de planejament, l'edil recorda que a més de les consultes de documentació, l'Ajuntament ha programat 3 xarrades explicatives en els tres nuclis urbans (el 28 de juny en la Sala Polivalent del Portal del Clot, el 5 de juliol en el Centre Social de Duanes  i el 12 de juliol en el col·legi de l'Arenal).