Xàbia limita aquest estiu l'accés amb cotxe particular a la cala Granadella i posa a la disposició dels banyistes un autobús gratuït

01 jun 2017 L'Ajuntament informa a veïns i treballadors de la platja de la regulació prevista per a reduir la massificació i després del tancament forçat al tràfic i com a pàrquing del barranc que ha ordenat la CHJ

Veïns i empresaris de la Granadella de Xàbia han estat aquest matí en l'Ajuntament en una reunió convocada per l'alcalde, José Chulvi, per a informar-los de primera mà de la regulació de tràfic que aplicarà aquest estiu en els accessos a la cala.

Chulvi, junt amb les regidores d'Urbanisme, Isabel Bolufer, i Serveis, Kika Mata,  els ha exposat les mesures que ha previst el Consistori per a evitar el col·lapse i sobreexplotació patit a l'entorn de la platja els últims estius, una situació que minva la qualitat turística i que fins i tot podia posar en risc la seguretat i dificultar l'evacuació o l'accés de vehicles d'emergència davant una hipotètica situació de perill.

Als problemes de tràfic i falta d'aparcament detectats ja en els últims anys se suma ara l'ordre dictada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de tancament immediat del barranc com a aparcament i vial de circulació, la qual cosa comporta perdre 70 places de pàrquing (la gran majoria de la borsa disponible en la cala) i dificulta encara més el tràfic bidireccional per la calle Tio Catalá.

És per açò que  l'Ajuntament ha optat per restringir l'accés dels vehicles motoritzats a la cala en període de màxima afluència (de l'1 de juliol al 30 d'agost) a través de la instal·lació d'una barrera amb servei de controlador en la part alta de la carretera autonòmica CV-7420, on també s'ha habilitat un pàrquing amb capacitat per a uns 200 vehicles.

Amb aquest sistema es tancarà al tràfic particular de 10 a 19 hores (la resta del dia sí es podrà accedir amb normalitat), estant sol permesa l'entrada de veïns i treballadors (tindran targetes de resident associades a l'habitatge que els permetran entrar i eixir amb llibertat d'horaris i que poden tramitar-se ja en les oficines de Turisme), dels taxis i d'un autobús turístic gratuït que l'Ajuntament posarà a la disposició dels banyistes i que durant tot el dia farà la ruta circular cada 15/20 minuts.

En la zona de cala, el carrer Tio Catalá es reservarà com a pàrquing de residents i els visitants que accedisquen abans de les 10 hores podran estacionar en el terreny de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil i el carrer Pic Tort, que tindrà un únic sentit d'eixida de la platja.

L'alcalde ha incidit que es tracta d'una experiència pilot que s'encara amb voluntat de flexibilitat per a adaptar-se a les necessitats o solucionar problemes que es vagen detectant.

En la reunió, la majoria de veïns i empresaris han rebut la mesura amb positivisme, ja que són els testimonis més directes del caos i saturació viscuts els dos últims estius. Amb aquesta restricció, Xàbia espera que la Granadella guanye en seguretat i veja revaloritzat el seu atractiu natural i exclusiu.

Segons ha comentat l'alcalde, des de l'Ajuntament s'ha contactat amb altres municipis que han engegat mesures similars, com a Balears, i tots han valorat positivament els resultats.