AMJASA gasta en 2016 prop de 740.000 euros en proveïdors locals per als seus treballs

26 may 2017 L'empresa presenta mig milió d'euros de benefici que reinvertirá en la millora de les infraestructures en tot el terme municipal

Xàbia. Dijous, 25 de maig de 2017. Més aigua subministrada, de manera més eficient, amb menys impacte ambiental i prop de mig milió d'euros de benefici que es reinvertirán a millorar les infraestructures locals. Aquestes són les principals conclusions de la Junta General que l'empresa ha celebrat aquesta vesprada.

En paraules del gerent de Amjasa, Josep Lluis Henarejos, “les dades són molt positius, sobretot si tenim en compte que 2016 ha sigut un any de forta sequera en el qual, a més, hem hagut de fer front a un elevat augment del consum i a un incendi de grans proporcions”.

En aquest sentit, una dada reseñable és l'augment del 5,58% en l'eficàcia del rendiment (és a dir en l'aigua que efectivament arriba a la seua destinació sense perdre's en fugides), que ha permès augmentar l'aigua que es factura (4.650.546 m3) i reduir l'aigua que se subministra (8.080.132 m3). Aquesta dada situa l'eficàcia de la xarxa en el 57.56%, la qual cosa suposa un augment de quasi 10 punts des de l'any 2011.

D'altra banda, en enguany 2016 Amjasa ha renovat quasi 6000 metres de canonades, ha executat 44 obres de renovació i ha substituït 2.539 comptadors. Així mateix, s'han resolt satisfactòriament el 92.6% de les 376 incidències presentades, de les quals la majoria estaven relacionades amb fugides d'aigua (178). D'altra banda Amjasa ha gestionat ajudes amb el departament de Serveis Socials, que dirigeix Pepa Gisbert, per a 106 rebuts i així garantir l'accés al subministrament a persones en dificultats i ha ajornat altres 201.

Una altra dada rellevant de la memòria presentada és l'augment d'un 4.6% de la despesa en compra d'aigua desalada (32'35% del total en 2016 – 3.345.000 euros - enfront del 27.75% en 2015 – 2945.000 euros -). L'augment es deu al creixement de la demanda en el context d'un estiu de demanda històrica per la suma de tres factors: sequera / pressió turística / incendi.

També ha resultat molt positiu el resultat ecològic de l'empresa. Gràcies a que el subministrament elèctric es fa a través d'energies renovables i a la implantació del cotxe elèctric, l'emissió de CO2 en 2016 ha sigut de 66.49 tones, enfront de les 232.88 de 2015 i les 566 de 2014.

L'alcalde de Xàbia i president del consell d'administració de Amjasa, José Chulvi, va manifestar per la seua banda “la satisfacció per la bona marxa d'una empresa 100% pública. En els anys que aquest equip porta al capdavant de Amjasa hem revertit totalment el seu funcionament fins a aconseguir que Xàbia se senta orgullosa de la seua empresa d'aigües. A més, hem aconseguit que la prestació d'un servei bàsic – i sobretot en un municipi turístic de les característiques del nostre, amb la dificultat afegida que comporta – es faça pensant solament en el que és millor per als nostres veïns i no en l'ànim de lucre que tindria una signatura privada”.

Quant als objectius presentats per AMJASA per als pròxims anys, un dels més importants – i dut a terme juntament amb la Comunitat de Regantes – és la culminació del projecte de reutilització d'aigües depurades per a ús agrícola en el Pla de Xàbia. Açò suposaria, tal com va explicar Henarejos, injectar 5 milions de litres diaris al camp, evitar emissions al mitjà marí i reduir encara més l'emissió de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

Amjasa ha anunciat també que seguirà apostant pel treball de participació de l'Observatori de l'Aigua – pioner a Espanya i presentat com a exemple de gestió en diferents fòrums nacionals – , així com per les polítiques socials de suport a persones, projectes i col·lectius del nostre poble.