Xàbia programa accions formatives en les urbanitzacions perquè els residents sàpien com actuar davant d'un incendi

26 abr 2017 Les jornades estan emmarcades dins del Pla Municipal de Prevenció d'Incendis Forestals

L'Ajuntament de Xàbia ha planificat entre el 9 i 25 de maig una sèrie de jornades formatives d'autoprotecció front del foc per al conjunt de la població. En aquesta primera fase se centraran en les urbanitzacions de zones amb major risc de patir un incendi forestal (el que es coneix com a interfície urbà forestal) amb el propòsit d'implicar-los en la prevenció i dotar-los de la informació necessària per a ser part de la solució i no del problema en cas de foc. Les jornades seran impartides per tècnics forestals especialistes de l'equip Medi XXI GSA, un equip contractat per l'Ajuntament per a redactar el pla municipal de prevenció d'incendis.

Tal com explica la regidora de Seguretat Ciutadana, Pepa Gisbert, aquestes accions formatives seran en les pròpies urbanitzacions i començaran el dimarts 9 en l'ermita del Pópul, seguiran el dimecres 10 en el parc de bombers voluntaris de Balcón al Mar; el dijous 18 seran en l'àrea recreativa de Pinosol, el divendres 19 en l'àrea recreativa del Rafalet i el dijous 25 en la zona verda del Tossalet (en el carrer Azores). Totes elles estan programades a les 10 hores i en les àrees amb residents majoritàriament estrangers hi haurà traducció a l'anglès.

Les jornades constaran d'una part teòrica i una altra pràctica i en elles es mostraran possibles situacions reals. A més, tots els participants podran exposar les seues inquietuds i experiències sobre la problemàtica dels incendis forestals en la zona i rebran una guia amb els consells i instruccions més pràctics.

L'estratègia de que “la millor prevenció és la conscienciació social i la formació” sobretot dels més exposats al risc, forma part del camí iniciat per l'Ajuntament de Xàbia amb la redacció d'un pla municipal de prevenció incendis, afrontant així la realitat que incendis forestals “hi ha hagut, hi ha i hi haurà” i que el risc és major en un territori amb l'estructura residencial de Xàbia.

És per açò que, a més de les acciones responsabilitat de l'administració pública, és convenient que la població també sàpia que les seues accions tenen efectes tant en prevenció com en protecció i tinga els coneixements bàsics per a minimitzar el risc d'incendi i,  en cas de no ser possible, estar preparats per a afrontar-ho amb el menor dany.