Xàbia festeja el 250 aniversari de l'arribada del Nazareno amb un llibre commemoratiu i reforçant el vessant religiós

10 abr 2017 La venerada imatge baixarà enguany en romiatge a Duanes com cada 25 anys

La Confraria del Nazareno ha presentat avui el programa de festejos amb el qual es commemorarà el 250 aniversari de l'arribada de la imatge a la vila. Els confrares Vicente Tur i Vicente Bas han estat acompanyats pel regidor de Festes, Antonio Miragall, qui ha assenyalat que enguany s'ha treballat perquè la festa siga més gran i emotiva, i demostre l'afecte que professa Xàbia al Nazareno. “Hem volgut omplir de contingut aquest 250 aniversari perquè quede en la memòria dels xabieros”, ha manifestat l'edil, qui ha convidat a tots els veïns de la comarca al fet que s'acosten al municipi  compartisquen la molta oferta que hi haurà des del cap de setmana vinent de Sant Vicent.

I és que enguany la programació arranca amb la celebració d'una “BeerFest” (festa de la cervesa) en una gran carpa instal·lada en la plaça de la Constitució des del divendres 21 al dilluns 24 d'abril, un esdeveniment temàtic entorn de la cervesa i que tindrà una part solidària a benefici dels tallers ocupacionals del Tapis.

El relleu ho prendran les actuacions taurines, des del dimecres 26 al dissabte 29 d'abril i en la placeta del Convent. A les nits hi haurà nits d'humor, amb sainets i monòlegs, a més de dos discomòbils organitzades per les comissions de Moros i Cristians i Fogueres.

Dins de la part commemorativa, el divendres 28 la Confraria presentarà el llibre “Jesus Nazareno. 250 anys de devoció a Xàbia”, escrit per José Font Caballero i que recopila fotos antigues i escrits (estarà a la venda per 15 euros). L'acte serà en Primícies i estarà complementat per la passada d'un documental i la posterior inauguració de l'exposició fotogràfica sobre el Nazareno en el museu Soler Blasco.

Seguint amb el vessant més especial per l'aniversari, el dissabte 29 d'abril, la imatge del Nazareno serà portada el romiatge fins a Duanas. Serà un acte molt emotiu, ja que al llarg de l'itinerari es trobaran amb altres imatges com la Verge del Rocío i la rèplica del Nazareno que es guarda en l'Asil. Serà en aquest asil-residència on es troben el Nazareno i la Mare de Deu del Loreto per a acabar junts l'itinerari fins a Duanes.

En el dia que l'alcalde perpetu dels xabieros estiga en el port se succeiran  els actes religiosos i culturals, una missa a l'aire lliure i abans de tornar al poble, el Nazareno visitarà les creus de flors que es munten en el barri mariner.

Un altre assumpte especial per l'aniversari serà la creació d'una imatge de ferro forjat a grandària natural signada per l'artista local Toni Marí que passarà a formar part de la imatgeria de l'església del Loreto. S'ha fet una rèplica a petita escala que es rifará entre tots els que vulguen col·laborar.

En la part més festiva, la Confraria proposa algunes novetats, com una degustació d'arrossos de Xàbia. I seguint amb la tradició hi haurà un dia dedicat als xiquets, una cercavila per a visitar les creus elaborades pels majorals i l'ofrena de flors.

Com a tancament, el dimecres 3 de maig se celebrarà la solemne processó de Pujada a l'ermita del Calvari. Aqueix dia hi haurà eucaristia, mascletà i castell de focs artificials.