Xàbia convertirà La Grava en la primera platja d'hivern en deixar tot l'any les boies que impedeixen entrar a les embarcacions

16 mar 2017 El nou pla d'abalisament incorpora canals per al piragüisme i paddel surf, a més de dotar amb més punts de fondeig a la nàutica i al busseig

L'Ajuntament de Xàbia ha aprovat en junta de govern el projecte d'abalisament i instal·lació de plataformes lúdiques en el litoral de Xàbia per al període 2017-2020, un contracte que eixirà en breu a licitació per  463.634 euros. El departament de Medi ambient i Platges, que coordina Doris Courcelles, ha incorporat en aquest projecte les demandes traslladades des de Turisme a la recerca d'un ús més sostenible dels recursos naturals i també en pro d'afavorir el gaudi del mar tot  l'any, i amb açò la desestacionalització de les visites.

En paraules de l'alcalde i responsable directe d'aquesta àrea, José Chulvi, “les nostres polítiques cerquen que Xàbia siga atractiva els 365 dies i per a açò a més de garantir la seua protecció i sostenibilitat hem de posar facilitats i infraestructura per a aprofitar de forma racional tot el que ofereix el mar també fóra de l'estiu”.

En aquest sentit, es crea la primera platja “d'hivern” en mantenir l'abalisament durant tot l'any en La Grava, la zona del litoral més recollida i que menys acusa els temporals. Serà una senyalització amb 8 boies retolades amb nombres correlatius i col·locades a una distància de 50 metres per a afavorir la natació esportiva i al mateix temps millorar la seguretat general, ja que veta l'accés a embarcacions. La resta de  litoral estarà abalisat de l'1 de juny a 15 d'octubre.

Atenent la demanda del creixent ús esportiu del mar, el Consistori crea un canal nàutic per al Club de Piragüisme en la zona de la desembocadura del Riu Gorgos, que es mantindrà col·locat durant la major part de l'any, i un canal paddle en l'Arenal, que estarà abalisat en la temporada que més banyistes utilitzen la platja per a separar usos i evitar incidents.

En matèria nàutica, es dupliquen fins a 62 els punts de fondeig per a embarcacions en la zona més saturada del litoral –entre la Cala Blanca i la Cala Sardinera- i en Ambolo (es passa de 6 a 8 boies) per a evitar que les motores llancen les seues ancores als fons marins. S'habiliten a més també dues noves zones amb punts d'atraque: l'ancoratge d'En Caló (al costat de la Cova del Llop Marí) amb 10 ancoratges i l'ancoratge exterior de la Cala Granadella, amb 5 punts.   Recordar que des del passat estiu, Xàbia prohibeix a l'estiu l'entrada a les coves amb vehicles a motor, per la qual cosa el sistema d'abalisament a partir d'ara inclou les boies d'abalisament i de fondeig de la Cova del Llop Marí i la Cova dels Òrguens.

Com a facilitats per a la pràctica de busseig, l'Ajuntament de Xàbia reforça el nombre de punts d'amarre per a les embarcacions de submarinistes (hi haurà 42) i incorpora 6 amarres en la Reserva Natural del Fons Marins del Parc Natural del Montgó, en les zones de la Cova del Xiulador i del Escull de Sant Antoni.  Aquestes estaran instal·lades de l'1 de maig al 30 de novembre.

Altres serveis en les platges que quedaran delimitats per aquesta senyalització aquàtica seran els canals nàutics per a embarcacions de salvament i vigilància en Portitxol i Granadella i també les plataformes lúdiques que hi haurà en la Grava, L´Arenal i Granadella.