Xàbia compra a l'Estat les finques de les antigues casernes de Carrabiners a la Granadella i la Plana

15 mar 2017 L'Ajuntament destinarà aquests terrenys a usos i dotacions públiques

L'Ajuntament de Xàbia ha formalitzat hui la compra de dues finques rústiques en les zones de la Grandella i la Plana que eren propietat de l'Estat.  L'alcalde, José Chulvi, i el delegat d'Economia i Hisenda a Alacant, Antonio Rodríguez Laso, han signat el document d'adquisició d'aquests terrenys que antigament van albergar dues casernes de la Carrabiners (després de la Guerra Civil, la Guàrdia Civil va absorbir aquest cos i tots els seus béns van passar a ser propietat de l'Estat).

L'operació ha suposat al Consistori un desemborsament de 25.486 euros (13.805 per la finca de la Granadella que té uns 985 metres quadrats i 11.681 per la de la Plana, que abasta uns 1.200 metres quadrats). Les negociacions van començar a principis de 2016 quan des d'Economia i Hisenda es va comunicar al departament municipal de Patrimoni, dirigit per Pilar Zamora, que s'estava tramitant l'expedient d'alienació  (venda) d'aquestes parcel·les. Des del primer moment, l'Ajuntament de Xàbia va mostrar el seu interès a adquirir-los per a poder destinar-los a usos i dotacions públiques. I és que en tots dos casos les finques estan en punts valuosos per al municipi, ja que un d'ells està en ple parc natural del Montgó i l'altre al costat de la platja de la Granadella, per la qual cosa l'Administració té molt interès en què seguisquen sent de titularitat pública.

Tots dos espais ara de titularitat municipal són vertaderes talaies sobre el mar. No en va, van ser seu del cos de carrabiners, que durant el segle XIX i principis del XX s'encarregava del control de fronteres terrestres i especialment de punts com a barrancs o cales amagades per a evitar el contraban.

Hui en dia, la caserna de la Plana (que va ser ampliada per la Guàrdia Civil) està en ruïnes. Del de la Gradadella no queda res.