Ports repararà per via d'emergència el dic d'abric de l'escollera nord de Xàbia

03 mar 2017 La Conselleria licitarà en breu la redacció del projecte de reordenació de la zona portuària

El director general de Ports de la Comunitat Valenciana, Carlos Domingo, ha estat hui a Xàbia per a veure personalment l'estat del dic d'abric de l'escollera nord o de llevant, danyat considerablement per l'intens temporal marítim dels dies 19 i 20 de gener. En concret hi ha afectats uns 80 metres de la zona de defensa de l'espigó cap a la cala del Tangó. Les envestides del mar van moure els blocs de pedra en els quals s'assenta el dic, deixant vans a la vista i trams d'aquesta plataforma de ciment a l'aire, la qual cosa deixa desprotegida l'escollera davant hipotètics nous temporals.

Els treballs per a reparar-ho, pressupostats en uns 250.000 euros, han sigut declarats “d'emergència”, ha avançat el responsable autonòmic, per la qual cosa Ports està en vies d'obtenir els recursos econòmics necessaris del fons de contingència de la Generalitat, tramitant ja els permisos ambientals i buscant un contractista per a començar tan prompte com es puga amb l'obra, que es realitzarà íntegrament des de terra i sense interferir en l'activitat portuària.

L'alcalde, José Chulvi, ha acompanyat a Carlos Domingo en aquesta visita, en la qual també estaven la sotsdirectora de ports, Pilar Álvarez, i el cap de servei d'Explotació de Ports, Julio Marín. I han aprofitat per a recórrer tota la franja portuària, des de les instal·lacions del Club Nàutic a la zona pública, la pesquera i la llotja.

En aquest sentit, des de lla direcció de ports han avançat que en els pròxims mesos eixirà a licitació la redacció del projecte global de reordenació portuària de Xàbia, un pla que no inclou ampliació sinó una millor organització de l'actual espill. El responsable autonòmic ha deixat clar que aquest pla es farà en “absoluta col·laboració” amb l'Ajuntament i tindrà entre les seues prioritats la defensa del sector pesquer, un col·lectiu “al que cal acaronar per ser un dels pilars econòmics” de municipis com Xàbia, ha manifestat Domingo.

Per la seua banda, l'alcalde ha agraït al responsable de Ports la seua preocupació des del primer moment pels danys originats pel temporal i ha coincidit que és imprescindible treballar conjuntament en la millora de la zona portuària, una infraestructura emblemàtica i importantíssima per a Xàbia.