Xàbia comença a redactar un nou pla municipal de prevenció d'incendis forestals

20 feb 2017 El document planificarà mesures per a reduir el risc de foc i per a donar més oportunitats als mitjans d'extinció

L'Ajuntament de Xàbia ha començat a treballar en un nou pla municipal de prevenció d'incendis forestals amb el qual afrontar el risc cada dia més evident de patir sinistres que, per la tipologia urbana del municipi, afecten a zones amb una elevada densitat d'habitatges.

El Consistori ha contractat perquè li guie en aquest procés a una empresa valenciana especialitzada i amb referències -Medi XXI Gabinet de Solucions Integrals- que avui s'ha presentat a tots els cossos implicats en aquest repte (Bombers, Policia Local i Nacional, Guàrdia Civil, brigades forestals, Protecció Civil, Bombers Voluntaris de Balconada al Mar, Creu Roja i els diferents departaments municipals i del parc natural del Montgó) per a exposar totes les seues necessitats i començar a prendre contacte.

L'enginyer responsable, Ferran Dalmau, ha revelat que Xàbia té 2.500 hectàrees forestals i cal centrar-se en les zones de la interfície urbà forestal (les que posen en contacte zones de bosc i urbanitzacions) i assumir que per diferents causes (intencionalitat, meteorologia, negligències, etc) va a haver-hi incendis i és responsabilitat de tots estar el millor preparats per a afrontar-los.

Dalmau ha parlat dels quatre pilars que cal treballar: la planificació, la gestió de la selvicultura –des de l'administració pública i també des dels propis veïns aplicant nous conceptes com pirojardineria- la bona dotació de hidrants i creació de tallafocs i la formació amb els veïns perquè en cas d'incendi siguen útils i no perjudiquen el treball dels professionals.

El tècnic ha recalcat la necessitat de “invertir en el verd per a no gastar en el negre” en referència al fet que és molt més profitós per a la societat destinar els diners públics a cuidar la muntanya que després gastar grans summes de diners en els dispositius contra incendis (ha revelat que el desplegat a Xàbia quan va cremar la Granadella pot costar uns 600.000 euros al dia).

Des de Medi XXI han matisat que les mesures tècniques en les quals ja treballen seran sobretot pràctiques i encaminades tant a reduir les causes de risc d'incendi com a augmentar les oportunitats d'apagar-ho.

En aquesta reunió l'alcalde, José Chulvi, ha agraït a tots els presents la seua implicació i assenyalat que, després dels últims incendis, l'Ajuntament de Xàbia està molt conscienciat en la necessitat d'estar el millor preparats possibles davant qualsevol foc i que aquesta preparació ha d'estendre's no solament a l'Administració i al personal que es mobilitza en les tasques d'extinció, sinó també als residents d'urbanitzacions que conviuen amb masses forestals.

En aquest sentit, ha destacat, després d'una primera fase de recollida d'informació tècnica, l'empresa començarà a treballar amb els veïns per a donar-los les claus necessàries perquè, en cas d'un incendi, es convertisquen en part de la solució i no del problema.

Chulvi també ha avançat que enguany es farà a Xàbia un nou curs d'habilitació de voluntaris per a poder treballar en l'extinció de focs i se'ls dotarà  amb més equipament, en part gràcies a les moltes donacions rebudes de la ciutadania.

Finalment, el primer edil ha explicat que arran dels treballs previs duts a terme per a aquest pla de prevenció d'emergències s'ha decidit per operativitat aglutinar en una única regidoria les competències en Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, seguint l'estratègia de millorar la coordinació entre cossos professionals i de voluntaris. La regidora responsable de tot aquest bloc serà Pepa Gisbert.

Per la seua banda, l'anterior regidor de Protecció Civil, José Luis Luengo en quedar alliberat de part de les seues responsabilitats assumirà a més de transports, barri de Thiviers i Activitats les delegacions relacionades amb l'ocupació de la via pública i control de guals i parcel·les.