L'Ajuntament de Xàbia aprova per a 2017 uns pressupostos amb més d'1 milió d'euros en inversions

27 ene 2017 Es congelen els principals impostos i es renoven tots els convenis de col·laboració amb associacions i entitats

Xàbia. Divendres, 27 de gener de 2017. Els pressupostos de 2017 van tirar endavant per majoria absoluta, amb els vots a favor del PSPV, Compromís i els edils independents Juan Ortolà i Tere Bisquert. En contra van votar els dos representants del PP i els independents Óscar Antón i Juan Luis Cardona. D'esta manera, els 17 vots a favor convertixen estos comptes en els més recolzats del Consistori.

Es tracta, tal com va explicar el regidor d'Hisenda, Antoni Miragall, d'uns pressupostos “que vénen marcats per la retallada d'1.280.000 euros de les transferències de l'Estat però que així i tot mantenen la seua vocació social i que resulten il·lusionants perquè arrepleguen inversions històriques per al nostre poble com l'Auditori Municipal, la coberta del camp de futbol o la reforma de l'Avinguda Ultramar (segon Muntanyar)”. Així mateix, el projecte EDUSI, en el qual es treballa els últims mesos, compta amb una partida propera al mig milió d'euros a l'espera de conéixer el resultat de la convocatòria europea de fons FEDER.

El pressupost per a 2017 és de 35.754.280 euros (un 2,59% menys que en 2016). Segons va manifestar l'alcalde de Xàbia, José Chulvi “s'ha treballat a fons per a no traslladar el problema a la ciutadania. Així, hem quadrant els comptes i hem confeccionat estos pressupostos sense tocar l'IBI, sense minvar cap servei públic i sense retallar la nostra participació en convenis”.

Per a compensar la pèrdua econòmica, l'Ajuntament ha pres fonamentalment dos mesures. D'una banda s'elimina la dotació econòmica de les places vacants de personal (places comptabilitzades però no cobertes); açò suposa un estalvi de més d'1.000.000 d'euros.

Per una altra, es recupera la taxa ICIO a l'obra menor, bonificat fins ara, i la taxa d'obertura de negocis. Així mateix, s'actualitzaran les tarifes dels párking fins a situar-les en 1 euro l'hora. Esta última mesura, no obstant açò, solament afectarà als qui fan un ús esporàdic de la instal·lació i no a aquells que posseixen un abonament. Antoni Miragall, va explicar que “malgrat esta xicoteta pujada, els párking de Xàbia seguixen sent els més barats de la Marina Alta i pot ser que de la Comunitat Valenciana”. A més, enguany l'Ajuntament de Xàbia pagarà prop de 500.000 euros menys en préstecs gràcies a l'amortització de 3 milions que es va fer l'exercici anterior.

Des de l'oposició, es van titllar els comptes de “continuistes” i “poc il·lusionants” i es va posar en dubte que puguen suposar un estímul real a l'economia local. Óscar Antón va assenyalar que “no són uns comptes treballats. S'han mogut partides de lloc per a quadrar els números i poca cosa més. A més tornar a cobrar el ICIO o la taxa d'obertura és un càstig a l'economia local”.

En resposta, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, va trobar a faltar “que l'oposició a més de situar-se en la negativitat i el no a tot sistemàticament, podria haver portat alguna alternativa. Es van lliurar els pressupostos amb 10 dies d'antelació perquè els regidors tingueren temps de treballar-los bé i esta és l'hora en què no hem rebut una sola proposta, una sola idea o una sola esmena. Este govern ha demostrat que està obert a dialogar amb tothom, però hi ha d'haver voluntat per totes les parts”.

Respecte del ICIO i la taxa d'obertura, des del grup socialista es va recordar que havien sigut suspesos com a mesura excepcional en temps de crisi i que la conjuntura actual (millora de l'activitat econòmica i minvament de transferències del govern central) aconsellava recuperar-los. Segons Toni Miragall “el benefici col·lectiu de fer-ho és major que els xicotets perjudicis individuals que es puguen ocasionar”.

PATIVEL
Per la seua banda, la regidora d'Urbanisme, Isabel Bolufer, va explicar – en resposta a una pregunta del grup popular – que l'Ajuntament de Xàbia vetlarà pels interessos de tots els veïns del municipi en la gestió del Pla d'Acció Territorial d'Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL). Aquesta norma autonòmica es marca com a objectiu la protecció en diversos graus de la franja costanera de tota la Comunitat Valenciana enfront dels abusos urbanístics.

Bolufer va aclarir que “nosaltres estem totalment a favor de la defensa del litoral de Xàbia i del nostre patrimoni natural, però no per açò anem a deixar que es vulneren els drets dels veïns. Hem d'harmonitzar la necessitat de protecció natural amb els interessos lícits de les persones”. A més, també s'estudiarà per part del govern local en quina mesura una possible restricció de drets pot afectar a les arques públiques en forma d'indemnitzacions milionàries i es demanarà al govern valencià “que tinga perfectament previst este extrem abans de tancar la seua proposta”.

En este sentit, el ple va aprovar per unanimitat una moció presentada pel PP en la qual es sol·licitava fer un seguiment de la tramitació del PATIVEL per a vetlar pels interessos dels veïns.