Xàbia marca una estratègia a 5 anys per a convertir-se en una ciutat més sostenible

22 nov 2016 L'alcalde, José Chulvi, anuncia que l'Ajuntament invertirà cinc milions d'euros "arribe o no arribe la subvenció dels fons FEDER"

Xàbia. Dimarts, 22 de novembre de 2016. L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, i el regidor de Foment Econòmic, Cesc Camprubí van presentar ahir de manera pública el projecte “Fent Xàbia” (EDUSI). Es tracta d'una estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat de Xàbia que té un cost de 10 milions d'euros. El pròxim 15 de desembre aquest projecte serà presentat a la Unió Europea per a optar a una subvenció de 5 milions d'euros dels fons FEDER, l'altre 50% del cost serà a càrrec de l'Ajuntament. Tal com ha afirmat José Chulvi, “tant si aconseguim l'ajuda com si no, els 5 milions de l'Ajuntament estan assegurats i es repartiran en terminis des del 2017 fins al 2022”. “Fent Xàbia” es presentarà en la sessió plenària del pròxim dijous 24 de novembre.

Aquest projecte, en el qual es va començar a treballar al març, ha sigut fruit d'un treball transversal entre el govern local, un equip tècnic (arquitectes, sociòlegs, economistes), nombrosos agents socials (associacions, clubs esportius, residents estrangers, membres del sistema educatiu) i els ciutadans a través de tallers participatius, enquestes i entrevistes. Aquestes actuacions es van dur a terme perquè els ciutadans mostraren els seus interessos i quines actuacions durien a terme per a millorar el municipi. L'objectiu principal del projecte tal com afirma Cesc Camprubi és “passar d'una ciutat turística a una ciutat amable i sostenible, és a dir, centrar-se en els interessos dels habitants i no solament en allò que busquen els que ens visiten”.

El gruix de les inversions del document "Fent Xàbia"se centrarà en millorar les dotacions d'aquelles àrees que més ho necessiten, com poden ser punts del barri de l'Arenal i el disseminat d'urbanitzacions, millorar la mobilitat mitjançant la promoció d'un transport més eficaç i respectuós amb l'entorn així com la connexió entre els diferents nuclis urbans, i donar eixida a les demandes de dos col·lectius tan importants per al municipi com són els joves i les persones majors.

El projecte EDUSI es defineix al llarg de 12 línies d'actuació.

Línies d'actuació de “Fent Xàbia”

• Cap a un govern electrònic centrat en l'atenció ciutadana: continuïtat del desenvolupament de la Seu Electrònica, informació pública a l'abast de la ciutadania, plataformes digitals de diàleg ciutadà.
• La tecnologia, instrument per al desenvolupament social i la igualtat: impulsar programes i projectes de base tecnològica orientats a reduir la bretxa digital, educar en l'ús de les noves tecnologies i desenvolupar solucions tecnològiques que resolguen necessitats socials.
• Mobilitat sostenible com a oportunitat per a estructurar la ciutat: corregir la forta dependència del vehicle privat millorant l'oferta de les maneres de mobilitat sostenibles.
• Marcant el camí cap a la sostenibilitat des del govern local: liderar les innovacions i els canvis d'hàbit necessaris per a respondre al canvi climàtic (eficiència energètica en els edificis públics, renovacions en l'enllumenat…).
• Reactivació de recursos patrimonials per a la cultura local: recuperar i posar en valor el patrimoni històric i cultural de Xàbia, conciliant el seu potencial d'actiu turístic amb la seua condició de recurs col·lectiu.
• Estrènyer vincles entre la ciutat i el medi natural: recuperació de sengles periurbanes, campanyes per a la cura del medi natural.
• Humanització de la ciutat i confort ambiental: millorar les condicions de l'espai públic per a fer una ciutat a la mesura de totes les persones (incrementar la presència de verd en la ciutat, millora de parcs i places en els barris…).
• Correcció de desequilibris per a garantir l'accessibilitat: crear nous punts d'atenció i serveis per a garantir l'accés efectiu als recursos públics de tota la ciutadania.
• Adaptar la ciutat a la vida de les persones majors: repensar la ciutat per a aconseguir que les persones majors envellisquen d'una forma activa i saludable.
• L'espai de la joventut en la ciutat: millora de les infraestructures esportives, reforç del programa Monjove, impuls a polítiques urbanes centrades en la infància…).
• Acció comunitària per a la construcció de l'entorn habitat: millora i revitalització de zones desfavorides com Xàbia Park, programes de convivència i intercanvi cultural, pressupostos participatius…
• Innovació socioeconòmica de base local: laboratori urbà per a impulsar nous projectes, dinamització del comerç i l'espai públic, projectes d'economia col·laborativa i alternatives de generació de riqueses…