Xàbia dotarà a les seues urbanitzacions de plans d'autoprotecció i evacuació enfront dels incendis

04 oct 2016 L'alcalde, José Chulvi, va anunciar que exigirà a la Diputació d'Alacant i a la Generalitat més mitjos tècnics i humans per a la Marina Alta

Xàbia. Dimarts, 4 d'octubre de 2016. Xàbia es planteja com a objectiu a mitjà termini incrementar la seguretat de les seues urbanitzacions i nuclis poblats en cas d'incendi. Així ho va manifestar l'alcalde, José Chulvi, en la reunió de valoració dels treballs de coordinació i extinció dels focs que es van declarar el passat 4 de setembre.

A la reunió, a més de l'alcalde, van assistir representants de Policia Local de Xàbia, Bombers del parc de Dénia, Protecció Civil, Guàrdia Civil, Bombers Voluntaris de Balconada al Mar, la regidora de Seguretat, Pepa Gisbert, i el regidor de Protecció Civil, José Luis Luengo.

Per a aconseguir el grau de protecció que es vol aconseguir, segons va explicar José Chulvi, “és necessari involucrar a la resta d'Administracions, per açò vaig a sol·licitar a la Diputació d'Alacant més mitjos tècnics i humans per al conjunt de la Marina Alta”. En aquest sentit, el director general d'Emergències de la Generalitat, José María Ángel, va comprometre l'enviament d'experts en l'elaboració de plans de prevenció, autoprotecció i evacuació.

També es va plantejar la possibilitat que el IVASPE (Institut Valencià de Seguretat Pública) oferisca cursos de formació per a voluntaris a Xàbia.

Així mateix, en coordinació amb Bombers i experts en la matèria, s'elaboraran plans d'autoprotecció i evacuació de les urbanitzacions. “No solament aquelles a les quals ens obliga la llei, sinó a totes les que ho necessiten, s'hagen recepcionado fa deu, quinze o vint anys. No volem assumir una part de la responsabilitat, sinó tota la responsabilitat”, va declarar l'alcalde. Com a mesura immediata, el cap de Bombers del parc de Dénia, Javier Fayos, va anunciar que es faran xarrades informatives amb els veïns sobre els focs interfície urbà-forestal aquest mateix hivern. D'igual manera s'estudiaran els protocols d'altres ciutats de la Comunitat Valenciana per a aplicar-los a Xàbia.

També es va plantejar la necessitat d'establir simulacres d'evacuació. En aquest sentit, la magnífica resposta que es va prestar als 276 evacuats a l'IES Antoni Llidó, es va deure en gran part a una pràctica executada dos anys arrere al costat de Creu Roja.

17 milions en el limb
L'obstacle més greu amb el qual es troben les labors de prevenció i extinció és la falta de pressupost. En aquest sentit, mentre que la població de la Marina Alta es multiplica per 10 a l'estiu, solament s'aporten dos bombers més a la plantilla. També per falta de diners es va retirar la reguarda mòbil (un vehicle rural pesat) que fa cinc anys prestava servei a Xàbia i la tornada del qual va sol·licitar José Chulvi el passat 6 abril a la Diputació.

Es dóna la circumstància que l'ens provincial, com va denunciar l'alcalde de Xàbia, sí té els diners però no pot disposar d'ell per culpa de la legislació econòmica del govern central. Així fins a 17 milions d'euros del pressupost s'han quedat “congelats” sense poder gastar-se. Part d'aquests diners, va manifestar Chulvi, “resultaria molt útil per a plans de prevenció”.

Un màster en emergències
Un aspecte en el qual la lectura del passat incendi va resultar unànime va ser la bona coordinació entre tots els efectius mobilitzats (més d'1.000 persones i 24 mitjans aeris en el bec més alt). Segons els responsables de Protecció Civil de Xàbia per al cos de voluntaris va ser un “màster en emergències, ja que molts dels nostres companys mai s'havien enfrontat a un foc així”. En l'incendi de Xàbia Protecció Civil i Bombers van treballar junts per primera vegada amb un doble objectiu: millorar la localització sobre el terreny i aconseguir una millor comunicació. El resultat, segons Javier Fayos, va ser excel·lent i, així, va transmetre la seua felicitació “als voluntaris, Ajuntament, Policia, i al poble de Xàbia per com es va bolcar amb nosaltres: en 26 anys de treball no havia vist gens igual”.

Fayos, d'altra banda, va explicar que la xarxa de hidrantes municipals havien complit perfectament amb el seu paper, així com les diferents cubes privades que van prestar servei, juntament amb les de Amjasa.