Ximo Puig anuncia a Xàbia la creació d'una taula de concertació per a gestionar les actuacions en les zones cremades

21 sep 2016 La Conselleria de Medi Ambient impulsarà la protecció integral dels penya-segats de la Marina Alta per a preservar aquest entorn

Xàbia. Dimecres, 21 de setembre de 2016. Xàbia ha sigut aquest matí la seu de dues importants reunions per a tractar la gestió de les zones cremades, així com les labors de rehabilitació, protecció i prevenció que han d'engegar-se a partir d'ara.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, van comparèixer al costat de l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, per a anunciar la pròxima convocatòria d'una taula de concertació entre les diferents Administracions implicades. Aquesta figura s'engega ja que l'incendi declarat a l'entorn de la Granadella el passat 4 de setembre, va calcinar més de 500 hectàrees (van ser 675 en total) aconseguint així la catalogació de “gran incendi”.

La primera reunió es convocarà en dues o tres setmanes després que els tècnics hagen pogut avaluar completament els danys ocasionats pel foc. Una vegada vist el seu abast s'obrirà un període per a acordar, de manera consensuada, quines actuacions són les millors per a tractar les àrees cremades i per a augmentar la seguretat a l'entorn de les urbanitzacions. En les taules es tindrà en compte no solament el criteri de l'Administració, a través dels tècnics i biòlegs, sinó també el de la societat civil vinculada als espais naturals (caçadors, agricultors, senderistes, etc.)

En aquest sentit, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, va fer una crida al treball “de consens” entre la Generalitat, l'Ajuntament i la Diputació d'Alacant, per a posar tots els mitjans que siguen necessaris i escometre actuacions “que donen resultats duradors en benefici de la seguretat de les persones i també de la protecció del nostre entorn”.

Chulvi, per la seua banda, va demanar que els treballs es planifiquen bé, però “es duguen a terme com més prompte millor, ja que els nostres veïns necessiten respostes”.

Així mateix, la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, va anunciar que tot el litoral sud de Xàbia passarà a tenir una especial protecció dins del pla de preservació dels penya-segats de la Marina Alta. Aquesta norma estava pendent de desenvolupament i la conselleria ha assumit el compromís de traure-la avance al més prompte possible per a reposar els ecosistemes danyats en els penya-segats i donar a aquest recurs natural la protecció i divulgació que mereixen.

Tant Ximo Puig com Elena Cebrián van agrair especialment al poble de Xàbia la seua demostració de solidaritat durant els dies de l'incendi, tant a favor dels efectius d'extinció com de les persones que es trobaven desplaçades de les seues cases. El president de la Generalitat Valenciana, també, va posar l'accent en la bona coordinació de totes les Administracions a l'hora de proveir a Xàbia dels mitjans necessaris per a lluitar contra el foc.

En la reunió també van estar presents els alcaldes de Poble Nou de Benitatxell, Bolulla, Tàrbena i Callosa.

Un destacament de voluntaris permanent a Xàbia

Unes hores després d'aquesta compareixença, la sala de plens de l'Ajuntament de Xàbia va acollir una Junta de Govern itinerant de la Diputació d'Alacant, encapçalada pel seu president, César Sánchez, i amb la presència del diputat d'Emergències, Jaime Lloret.

En la Junta de Govern, José Chulvi, va demanar a la Diputació la dotació de fons per a “un pla de prevenció en el qual es contemple la neteja de parcel·les públiques, el manteniment de la muntanya, l'elaboració de plans d'evacuació per a urbanitzacions i totes aquelles necessitats que, en aqueix sentit, ens indiquen els tècnics”.

El president de la Diputació va comprometre la creació d'un cos de voluntaris permanent a Xàbia a partir de l'any pròxim. Aquest destacament estarà format a càrrec de l'ens provincial, qui també ho dotarà amb el material de vigilància i extinció d'incendis necessari.

Al seu torn, es va anunciar la creació d'una subsede del parc de Bombers a Benissa, per a complementar les de Benidorm i Dénia i reforçar el servei en la Marina Alta.