El president de la Generalitat i la consellera de Medi Ambient es reuniran a Xàbia per a tractar la gestió dels incendis forestals

20 sep 2016 La Diputació també celebrarà en el municipi una Junta de Govern monogràfica sobre les actuacions a dur a terme a partir d'ara

Xàbia. Dimarts, 20 de setembre de 2016. Xàbia serà demà el centre de l'activitat política valenciana amb una doble reunió per a tractar el dia després dels incendis forestals iniciats el dia 4 de setembre i que van afectar al parc forestal de la Granadella i a diferents urbanitzacions.

D'una banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, i diferents membres de conselleria i municipis afectats, com Poble Nou de Benitatxell, Bolulla, Callosa i Tàrbena, celebraran una reunió en la qual es valorarà la gestió feta dels incendis i les mesures a prendre a partir d'aquest moment.

En aquest sentit, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha manifestat que “la prioritat ha de ser la gestió de la muntanya i, sobretot, de les zones forestals pròximes als habitatges. Les Administracions hem de coordinar-nos i implicar-nos en la seua neteja, així com en la creació de plans d'evacuació eficaces. Xàbia és un municipi amb 68 km² amb una gran massa forestal i hem de fer compatible la protecció del medi ambient amb la seguretat de les persones i els béns”.

Per la seua banda, José Chulvi, va valorar molt positivament que Xàbia “estiga en el centre de les prioritats del Consell i que açò es demostre amb accions efectives. Hem patit una important desgràcia, però no ens sentim sols. El govern valencià ha estat al nostre costat des del principi i comptem amb el seu suport per a fer més segur el nostre poble a partir d'ara”.

Junta de Govern de la Diputació

Així mateix, Xàbia acollirà a continuació la Junta de Govern de la Diputació d'Alacant, presidida per César Sánchez, i amb la presència del diputat d'Emergències, Jaime Lloret. En la mateixa, l'ens provincial i l'Ajuntament de Xàbia estudiaran la manera de coordinar els seus esforços en matèria de prevenció i en la creació de plans de seguretat per a les àrees urbanitzades.

Aquests plans i els treballs que es facen, vindran a completar la important labor d'adequació dels espais públics duta a terme per l'ajuntament en els últims mesos.

Ajudes als veïns

Prop de 200 veïns afectats pels incendis de setembre van poder conèixer ahir de primera mà les ajudes econòmiques disponibles a través de la Delegació de Govern.

En una reunió oberta, celebrada en la Sala Polivalent del Portal del Clot, la Cap de la Unitat de Protecció Civil en la Subdelegació de Govern a Alacant, Isabel Font, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, i la regidora d'Urbanitzacions, Medi ambient i Residents, Doris Courcelles van detallar els requisits i condicions de les ajudes econòmiques disponibles.

Les ajudes es concedeixen solament per a primers habitatges i per a rendes que no superen els 26.000 euros/any per a unitats de convivència de dues persones; 33.000 euros/any per a 3 o 4 persones i fins a 41.000 euros/any per a més de 4 persones.

El termini per a presentar les sol·licituds d'ajuda finalitza el dia 13 d'octubre. L'Ajuntament de Xàbia es posarà a la disposició de tots aquells veïns que ho requerisquen per a tramitar les seues peticions davant la Delegació de Govern.

Neteja de parcel·les i prevenció

Un dels aspectes que van centrar la reunió va ser exigència per part dels veïns de la neteja de parcel·les tant públiques com a privades. En aquest sentit, l'alcalde, José Chulvi, va recalcar que des de l'engegada de l'ordenança de neteja de parcel·les en 2014 s'han obert més de 200 expedients contra particulars que no complien amb la seua obligació de mantenir el terreny en condicions. Així mateix, per part del cap del servei de Policia Local, José Antonio Monfort, es va explicar que enfront de l'incompliment d'un propietari de mantenir neta la seua parcel·la, l'Ajuntament no pot executar el treball de forma subsidiària sense més, sinó que cal complir amb el tràmit de notificació (en ocasions impossible en la pràctica per tractar-se d'empreses fetes fallida o propietaris morts) i que s'esgoten els terminis legals abans d'obtenir el mandat judicial de realitzar la neteja.

Per la seua banda, la regidora de Serveis, Kika Mata va explicar que enfront de la inacció dels últims 20 anys, des de 2011 s'ha reforçat el servei de neteja de parcel·les municipals. “És difícil arribar a tot en un terme municipal de 68Km2 i amb la quantitat de massa forestal de Xàbia, però hem fet un gran esforç per a mantenir en condicions les nostres parcel·les i netejar la muntanya pública”. Solament en 2015 es van realitzar 22 intervencions en aquest sentit, entre les quals s'inclouen esbrosses a la Granadella, neteja de barrancs, muntanyes i zones verdes municipals. També, enfront de la passivitat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la regidoria de Serveis ha iniciat pel seu compte la neteja del llit del Gorgos per a minimitzar els riscos en cas de pluges torrencials o incendis.

Malgrat tot, des de l'Ajuntament es reconeix que queda molt treball per fer i que ha de ser una prioritat mantenir tot el terme en condicions per motius de seguretat, salubritat i imatge.