L'Ajuntament de Xàbia habilita una secció específica en la web municipal per a informar als afectats de l'incendi

06 sep 2016

L'Ajuntament de Xàbia ha habilitat en la web municipal www.ajxabia.com una secció específica sobre l'incendi que des del diumenge a la vesprada afecta a la zona sud del municipi. En aquest blog, fàcilment localitzable en la portada de la web, s'anirà incorporant tota la informació d'utilitat i servei de cara als afectats així com para els que vulguen col·laborar amb els damnificats (un voluntariat que es canalitzarà a través de Creu Roja) i la població en general.

Entre la informació que ja es pot consultar està el servei de suport de la policia per a tornar a casa o avaluar possibles riscos, l'estat de les xarxes de serveis bàsics com a llum, telèfon i aigua o com sol·licitar suport municipal en el cas de tenir l'habitatge greument afectat

A més, la centraleta de l'Ajuntament (965790500) s'ha organitzat per a redirigir les trucades als departaments competents i facilitar l'atenció a persones amb problemes amb l'idioma.

Avui, amb l'incendi en vies de control, els treballs municipals s'han centrat en el reallotjament de tots els evacuats. Tal com ha explicat l'alcalde, José Chulvi, s'ha oferit el suport d'agents de policia i persones de Creu Roja i de Serveis Socials per a acompanyar als quals necessitaren per a comprovar l'estat de l'habitatge i situació del subministrament. També s'ha estat molt pendent de persones d'avançada edat que necessitaren ajuda i tracte especial. L'alberg que es va instal·lar el diumenge en l'IES Antoni Llidó pràcticament s'ha desmantellat (s'ha deixat equipament per a acollir 25 persones per si hi haguera algú amb necessitat ) i tot l'estoc d'aliments, roba i articles de primera necessitat que havia donat la població, repartit entre Càrites, el banc d'aliments de Creu Roja, el centre de Dia i l'Asil.

En aquest sentit, l'alcalde ha volgut agrair la gran mobilització ciutadana, que s'ha bolcat amb les víctimes del foc i amb els professionals que han treballat en l'extinció, que durant els tres dies de foc han sigut proveïts de menjar, refrescs, dolços i tot el necessari gràcies a les moltes donacions de particulars i empreses com a restaurants o supermercats.

Chulvi ha apel·lat a aquest tarannà ciutadà també per a tenir una actitud responsable, evitant donar pábulo a rumors transmesos per xarxes socials o a encoratjar propostes que, àdhuc fetes des de la bona voluntat, l'única cosa que generen és confusió. En aquest sentit, el primer edil ha recordat que la Granadella és un Parc Forestal protegit i que aquesta seguirà sent la seua catalogació. És més, la consellera de Medi ambient, Elena Cebrián, que ha estat avui a Xàbia, ha compromès l'ajuda del govern autonòmic per a la seua regeneració i la seua conversió en un bosc més resistent a possibles nous focs.

Una altra de les peticions que s'han realitzat des de l'alcaldia és al fet que s'evite transitar de moment en la zona més afectada pel foc, com pot ser la Granadella. “Tenim els vials oberts per necessitat però cal tenir en compte que segueixen utilitzant-ho serveis emergència, persones que tornen a les seues cases i altres treballadors de sectors necessaris per a recuperar la normalitat, així que per favor, els curiosos que esperen uns dies”.

L'incendi

El foc va començar el diumenge 4 de setembre en la zona del Puig Llorença (Cim del Sol) en el terme municipal de Poble Nou, molt prop del parc forestal de la Granadella, intervenint des d'un primer moment mitjans aeris i terrestres que ho van donar per controlat al cap d'una hora aproximadament.

No obstant açò, poc després el foc es reavivava en una zona molt propera i a partir d'ací es va començar a propagar en un front de quasi deu quilòmetres. La retirada dels mitjans aeris i unes condicions meteorològiques pèssimes fan que durant la nit les flames de descontrolen amb virulència. Simultàniament pren un altre foc en la zona del Saladar, augmentant el caos.

Al llarg de la nit del diumenge s'arriben a desallotjar 16 urbanitzacions (Villes al Vent, Cansalades Park, Valle del Sol, Valsol, Pinomar, Pinosol, Tossalet, Toscal, Entrepinos, Cap Martí, Costa Nova, La Guàrdia Park, l'Atzúvia-toscamar, El Pujol, La Finca i Alts de Cabanes). I ahir al matí també es va evacuar el carrer Pic Tort i Granadella, àrea que ahir va ser la més afectada per les flames, i a la vesprada, els Cims del Sol en Benitatxell.

Es calcula que en total, Guàrdia Civil amb el suport de Policia Local van desallotjar a unes 1.400 persones i provisionalment, la Generalitat estableix que han cremat unes 812 hectàrees.

Des de l'Ajuntament es va habilitar el diumenge un alberg per a desallotjats en l'IES Antoni Llidó en el qual la primera nit es van registrar 279 persones. Destacar la gran resposta veïnal i solidària ja que altres 122 es van quedar en cases particulars de veïns que els han acollit. També el gran treball de Creu Roja, que ha arribat a mobilitzar 150 voluntaris, atès el campament i el Lloc de Comandament Avançat, a més de recolzar l'operatiu de lluita contra l'incendi.

També la gran resposta ciutadana i d'associacions com la comissió de festes del Loreto preparant menjar, oferint-se de traductors i per a recolzar…De fet, es van cobrir ràpidament les necessitats i es va haver de demanar que pararen de portar menjar perquè es van sobrepassar totes les expectatives.

Com s'ha explicat des del 112, l'extinció de l'incendi ha sigut molt complicada, tant perquè es tracta d'una zona densament urbanitzada com pels quatre focus del foc i els constants canvis de vent. S'ha desplegat un important operatiu amb mitjans locals, autonòmics i nacionals. En la jornada del dilluns van arribar a participar 370 efectius i 28 mitjans aeris entre Bombers de la Diputació, brigades forestals, brigades de Divalterra, la UME, Policia Local, Guàrdia Civil, Policia Autonòmica, Protecció Civil Xàbia, Pedreguer, Gata, Dénia, Calp, Poble Nou, Benidoleig, Ondara i Bombers Voluntaris de Balcón al Mar. A més també es va mobilitzar personal de l'Ajuntament, d'Iberdrola i Amjasa.