Xàbia avança 3’2 milions en devolució de préstecs, el que estalviarà a l'Ajuntament al voltant d'1 milió en interessos

18 jul 2016

L'Ajuntament de Xàbia ha aprovat avui en comissió d'Hisenda un avançament en l'amortització de préstecs per valor de 3’2 milions d'euros. Amb açò, es cancel·la una de les línies de crèdit que el Consistori havia de retornar al llarg de 10 anys i es redueix el muntant d'una altra.

El regidor d'Hisenda, Toni Miragall, ha explicat que amb aquesta operació l'administració local estalviarà un total aproximat d'un milió en interessos, la qual cosa deixa un marge major per a noves inversions, i reduirà el deute total municipal a pràcticament un terç des que l'equip  de José Chulvi es va fer càrrec del govern local (es van heretar préstecs per valor de 42 milions d'euros i s'han pagat ja 27 a raó de uns 4 milions a l'any més l'extra d'aquest exercici).

El regidor ha posat en relleu la contradicció que suposa que, malgrat aquesta liquiditat i salut financera, l'Ajuntament de Xàbia es veja obligat a aprovar un pla econòmic financer en incomplir-se un dels preceptes de la regla de la despesa marcats pel govern central en la Llei d'Estabilitat Pressupostària, una normativa que ha qualificat de “absurda i que té als Ajuntaments emmanillats”.

I és que mentre el Consistori segueix complint l'equilibri pressupostari (gasta menys del que ingressa) i pagant a proveïdors en menys del temps marcat, enguany arran de finalitzar un projecte d'envergadura iniciat fa anys (el nou edifici del Portal del Clot) s'ha incomplit la regla de la despesa, un article que posa sostre a l'apartat de despeses en el pressupost a pesar que la previsió d'ingressos puge, impedint així el creixement dels pressupostos i que els Ajuntaments sanejats puguen convertir-se en dinamitzadors de l'economia local.

Aquesta Llei marca que un Ajuntament solament pot gastar el mateix que l'any anterior, cosa que Xàbia ha sobrepassat en finalitzar l'obra del nou edifici municipal i haver de pagar la fi d'obra. A pesar que Xàbia tenia liquiditat suficient per a aquest extra, el Govern penalitza aquesta situació i per açò s'ha hagut d'aprovar un pla econòmic financer en el qual s'ha treballat a fons, ha detallat el regidor, “per a evitar solucions fàcils com haguera sigut pujar els impostos” pel que s'han fixat unes estratègies que van en la línia de la contenció de la despesa.

L'alcalde, José Chulvi, ha aprofitat aquesta situació per a demanar al govern central una vegada més la derogació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària. “Qualsevol en la seua casa sap que, si gasta menys del que ingressa, està fent les coses bé pel que aquest tipus de lleis que solament tenen en compte les formes i no el fons són un llast per als Ajuntaments que en la gran majoria complim”.