Juliol és a Xàbia el mes de la música clàssica en majúscules

13 jun 2016 El Festival de Música al Riurau donarà pas al Concurs Internacional de Piano i al cicle Música a l’Estiu

Els aficionats a la música clàssica tenen a Xàbia el seu paradís particular en el juliol vinent. Des de principi a fi de mes se succeiran els concerts i recitals de diversos cicles organitzats pel departament de Cultura i associacions com la d'Amics i Professionals de la Música (APAM). Precisament avui aquesta associació que programa al llarg de tot l'any ha presentat dos de les seues iniciatives més interessants i de calat: El II Festival de Música al Riurau i el IV Concurs Internacional de Piano Vila de Xàbia.

El primer d'ells es desenvoluparà del dijous 30 de juny al diumenge 3 de juliol en el riurau de Arnauda i inclourà quatre recitals de piano, cant o guitarra. Tots ells seran a les 21’30 hores amb una entrada al públic de 10 euros (excepte els menors de 10 anys que tenen l'entrada lliure). Com a oferta, s'han preparat uns bons de quatre entrades a 30 euros i que podran ser utilitzades tal com els resulte més avantatjós al comprador. Totes les entrades, bons i la informació completa dels concerts es podran trobar a partir d'aquesta setmana en les oficines de Turisme de Xàbia.

La professora i directora artística del festival, Nati Ballarín, ha sigut l'encarregada de presentar als concertistes que cada nit pujaran a un especial escenari en el riurau. La primera vetlada, el dia 30, serà la del pianista i compositor Carlos Bianchini que entre el repertori inclourà una obra dedicada a la vila titulada “Xàbia màgica”. El segon concert (divendres 1 de juliol) estarà protagonitzat per Lola Smolokowski i Nadia Kashaeva, un duo de piano i soprano, mentre que el dissabte dia 2 serà la guitarra de Darío González Ivars qui prenga tot el protagonisme. Finalment el diumenge 3 de juliol torna el piano de la mà del concertista italià Giuliano Adorno.

Per al regidor de Cultura, Quico Moragues, aquest cicle és una bona oportunitat per a gaudir de la música i les nits d'estiu en un entorn tan particular com el Riurau d’Arnauda, per la qual cosa ha animat a tots a assistir i ha agraït a Apam el seu esforç per organitzar aquest tipus d'esdeveniments culturals.

Aquesta mateixa associació també és la responsable del Concurs Internacional de Piano Vila de Xàbia que enguany arriba a la seua quarta edició i que es desenvoluparà en les instal·lacions del Conservatori del 7 al 10 de juliol. El certamen, organitzat per categories d'edat reunirà a quasi mig centenar de concursants de 8 a 35 anys arribats de tot el món.

Ballarín ha explicat que durant aqueixos dies, els joves concertistes posaran en joc tota la seua tècnica, sensibilitat i capacitat de treball en els recitals que basen el concurs i que estan oberts al públic. Aquest es veurà complementat amb un concert d'obertura, el dijous 7 de juliol a les 20’30 hores en el Conservatori a càrrec de l'Orquestra del Centre Artístic Musical de Xàbia, la recaptació del qual servirà per a adquirir material didàctic per a aquesta agrupació jove integrada en el Centre Artístic Musical de Xàbia.

També des de Apam, la seua presidenta Mónica Suárez, ha agraït el suport de tots els sponsors que col·laboren en aquest concurs, com a empreses locals, del sector musical o associacions com la Casa d'Andalusia i el Club Rotary, que patrocina tota la categoria juvenil. També al escultor Toni Marí, que s'encarrega de dissenyar els trofeus per als guanyadors.

L'activitat compta a més amb el suport de les regidories d'Educació i Cultura de l'Ajuntament, aquest últim departament també treballa en un altre festival musical per a juliol, el de Música a l’Estiu, amb concerts del 25 al 28 de juliol.