L'Ajuntament de Xàbia adverteix que la lluita contra el mosquit tigre “és cosa de tots”

10 jun 2016 El Consistori edita una guia amb consells per a combatre la reproducció d'aquest molest insecte

L'Ajuntament de Xàbia ha presentat avui una senzilla guia que ha editat per a informar a la ciutadania de les accions que ha d'emprendre per a minimitzar la presència del mosquit tigre. Aquest fullet, del que s'han imprès 4.000 exemplars, repassa de forma senzilla i directa els consells per a combatre la reproducció massiva d'aquest insecte d'origen tropical i també explica com fabricar una trampa casolana per a caçar als quals puga haver-hi per casa.

La iniciativa arriba des de les regidories de Sanitat, dirigida per Pilar Zamora, i de Medi ambient, responsabilitat de Doris Courcelles. Són els dos departaments que pateixen els estralls d'aquest mosquit, un perquè s'encarrega de la prevenció de plagues, i l'altre perquè les picades d'aquesta espècie són més molestes que les dels mosquits autòctons i a més, poden ser transmissores de malalties.

Després de dos estius en les quals s'ha pogut constatar que el “tigre” ha vingut per a quedar-se, l'Ajuntament ha emprat l'hivern per a formar-se sobre els mètodes més eficaços per a afrontar-ho, que tenint en compte l'hàbitat natural d'aquest insecte, han de ser en gran part des de l'esfera privada. “O la gent es consciencia que ha ser part activa d'aquesta lluita o no anem a avançar” ha reconegut l'alcalde, José Chulvi, qui ha indicat que ara com ara, “no existeix cap solució miracle” per a acabar amb els mosquits.

És més, tal com ha explicat el biòleg municipal, Ignasi Astor, s'ha demostrat que la fumigació no és efectiva; una perquè aquest insecte prefereix xicotets tolls i recipients amb aigua per a reproduir-se (per contra, en les piscines abandonades no posa els seus ous)  i també perquè amb aquestes fumigacions s'acaba amb altres insectes o ocells que són els depredadors naturals del mosquit tigre, amb el que es perd als aliats naturals en aquesta lluita.

Des de l'Ajuntament s'han pres mesures localitzades per a dificultar la seua cria: Amjasa està reforçant el control de les xicotetes fugides, parcs i jardins rega solament l'essencial per al desenvolupament de les plantes i evitant tolls i Medi ambient revisa totes aquelles zones on pugues haver-hi xicotets estancaments d'aigua. Precisament la sequera que travessa la zona i la gran capacitat d'evaporació que hi ha en l'ambient són enguany aliats contra aquest mosquit.

Aquests mateixos consells són els que cal extrapolar ara a l'àmbit privat: tapar, cobrir amb mosquiteres o posar de cap per avall recipients que acumulen aigua com a florers, plats de test, poals, joguets; buidar objectes amb aigua de pluja; canviar sovint l'aigua de les mascotes, evitar tolls en zones de reg, buidar cada 3 o 4 dies les xicotetes piscines de plàstic o les xicotetes basses, tapar els pous, aljubs o barrils, omplir amb terra o arena els forats de troncs, evitar que s'acumule aigua en objectes abandonats com a pneumàtics i, finalment, emprar locions o insecticides.