Xàbia, primer municipi d'Espanya que obri a la participació les polítiques en matèria hídrica

03 jun 2016 Nombroses associacions i col·lectius responen a la reunió informativa sobre el futur Observatori de l'Aigua

Xàbia és l'únic municipi de la Comunitat Valenciana que gestiona el subministrament hídric de forma íntegrament pública. Ara va a convertir-se en l'únic d'Espanya que tindrà un fòrum de participació ciutadana per a debatre les polítiques hídriques: l'Observatori de l'Aigua.

Ahir nombrosos representants d'associacions i col·lectius van acudir a la reunió informativa sobre aquest fòrum que començarà a caminar en breu. Un Observatori que, com va explicar l'alcalde, José Chulvi, serà pioner en el país i pren com a referència el de París, després adaptat a les necessitats i realitat de Xàbia.

Aquesta és que és un municipi amb 600 quilòmetres de canonades (el doble que ciutats com Santander i solament la meitat de grans capitals com València), segons va revelar el gerent de l'empresa pública d'aigües, Amjasa. També que compta amb una planta dessalinitzadora de osmosis inversa i afronta aquest estiu un període difícil per la sequera perllongada i les previsions d'ocupació turística.

L'alcalde va apel·lar a la participació, “a treballar conjuntament per a superar aquest repte, per a assumir que malgrat tenir la dessalinitzadora no podem malbaratar perquè l'aigua és un ben bàsic i ho és tot per al desenvolupament d'un municipi”  i per a proposar “idees i solucions per a la comarca, perquè volem ser solidaris al mateix temps que justs amb els esforços fets per aquest poble per a tenir les infraestructures que tenim”.

Des de Amjasa, Josep Lluis Henarejos va parlar de la necessitat de divulgar la “cultura de l'aigua”, ja que aquesta és necessària perquè la ciutadania prenga consciència. De fet, els assistents a la reunió d'ahir es van marxar a casa amb un major coneixement del sistema hídric local, de què són els cànons que es paguen per depuració o dels projectes en els quals es treballen.