Xàbia confia en els xiquets com a aliats per a conscienciar a la població en la necessitat de ser responsable amb les mascotes

26 may 2016 L'Ajuntament comença una campanya per a lluitar contra comportaments incívics com no arreplegar les deposicions de gossos o abandonar als animals

A Xàbia hi ha més de 10.000 gossos censats. I altres mil animals més d'espècies diferents també oficialment registrats com a mascotes.  La tinença d'animals és doncs una qüestió a tenir molt en compte a l'hora de garantir la convivència cívica, sobretot en qüestions com la neteja dels espais públics, les molèsties per sorolls i la gestió dels abandonaments.

Tota la normativa relacionada amb les mascotes s'arreplega en l'ordenança municipal de Convivència Ciutadana, aprovada per unanimitat fa dos anys. No obstant açò, són molts els veïns que encara no són conscients de les obligacions que adquireixen al mateix temps que a un gos o animal de companyia. És per açò, que des de les regidories de Medi ambient, Serveis i Seguretat Ciutadana han conjuminat esforços per a preparar material divulgatiu senzill i clar perquè tots sàpien quines conductes estan sancionades. Aquest fullet es repartirà porta a porta i pels barris de mà de les pròpies regidores involucrades, com Kika Mata, Pepa Gisbert o Doris Courcelles.

També el departament d'Educació s'ha implicat en aquesta campanya, ja que en moltes cases “els xiquets són una xicoteta consciència que ens enlletgeixen comportaments o ens recorden els consells que aprenen” ha assenyalat l'edil Montse Villaverde. És per açò, que també s'ha editat un díptic específic per als escolars amb les normes bàsiques per a ser “un bon propietari de mascotes” explicades de manera senzilla, directa i divertida per a convertir-los en aliats en aquesta campanya de conscienciació que ara arranca, especialment centrada a convèncer a les persones al fet que arrepleguen les deposicions dels seus gossos, els tinguen convenientment registrats amb xip i opten per les adopcions en comptes de per la compra d'animals, alleujant així la gran càrrega de treball que té la Protectora Apasa. També s'apel·la al fet que cada família pense be quin tipus d'animal és adequat per a ells i el seu habitatge, recordant tots els passos que cal complir per a registrar-los oficialment i incidint que els que són potencialment perillosos impliquen moltes obligacions addicionals.

Com ha resumit l'alcalde, José Chulvi, la campanya espera apel·lar a la “consciència ciutadana”, al fet que és cosa de tots evitar les males pràctiques que embruten els espais públics o molesten al veí. “Es tracta d'un problema molt visible i fa temps que estem intentant conscienciar que l'ordenança s'ha de complir”. No volem tirar mà de les multes per açò insistim a demanar la col·laboració” ha reconegut el primer edil.

Des de Serveis s'ha recordat que existeixen espais habilitats perquè les mascotes facen les seues necessitats. Des dels pipicans que hi ha tots els parcs al parc especific per a gossos que es va obrir el passat any al costat del riu. També s'ofereixen bosses de plàstic en les oficines de turisme.  Des de l'Administració es posen totes les facilitats. Ara solament falta la col·laboració ciutadana o el pròxim pas ja serà centrar-se en les sancions.