Xirimitab’s rememora en el seu concert de finalització de curs l'expulsió dels moriscs

20 abr 2016 Aquest dissabte 23 d'abril es presenta el recital i es projectarà el documental “Els Valencians Oblidats”

La Colla de Xirimiters i Tabaleters Xirimitabs de Xàbia anuncia el seu concert de finalització de curs, una actuació que enguany es dedica a uns fets històrics amb gran abast en la Marina Alta: l'expulsió dels moriscs en 1609.
L'agrupació musical vol amb aquest recital rendir un xicotet homenatge a “aquells valencians oblidats, expulsats de les seues terres, massacrats i després arraconats en el temps”. Per açò, han organitzat una sèrie d'activitats complementàries al concert amb les quals esperen contextualitzar-ho i acostar la història dels moriscs a molts que encara avui la desconeixen.
La primera cita és aquest dissabte, 23 d'abril, (a les 20 hores en la sala del Museu Soler Blasco) amb la presentació del concert, amb molta música arrelada a les actuals celebracions de moros i cristians i temes que tracten d'expressar els durs sentiments del desterrament. A continuació es projectarà el documental “Els Valencians Oblidats” de Sergi Tarín, Vicent Peris i Esther Albert.
L'agenda segueix el diumenge 1 de maig, amb una excursió al Cavall Verd (Vall de Laguar) l'últim reducte dels moriscs a la Comunitat. La ruta, amb guia, començarà a les 9 hores i els assistents després poden quedar-se a un dinar de germanor a força de cuscús (les places són limitades i els interessats poden apuntar-se fins al 24 d'abril en xirimitabs@gmail.com)
Finalment els Xirimitab’s oferiran el seu concert, d'accés gratuït, el dissabte 4 de juny a les 22 hores en l'església de Sant Bertomeu. El recital es titula “Ezme. Fills de 1609” en record de la llegenda sobre la dona que, es pensa, va ser la instigadora de la rebel·lió morisca en la comarca.