Els majorals de Sant Francisco de Paula de Xàbia reforcen la festa en el 400 aniversari de la fundació del Convent

04 abr 2016 Els actes festius es concentren aquest cap de setmana

Els majorals de Sant Francisco de Paula han estat aquest matí en l'Ajuntament de Xàbia per a convidar a l'alcalde, José Chulvi, i a tota la població en general a l'especial programa festiu que han preparat per a enguany, en el qual es commemora el 400 aniversari de la fundació del Convent a Xàbia per l'ordre de Mínims.
Els actes es concentren aquest cap de setmana, 9 i 10 d'abril, i en la placeta del Convent. Així el dissabte a les 19 hores se celebrarà l'últim dia de novena i a les 20 hores hi haurà una cercavila pel Centre Històric i el “raval” del Convent amb una parada en la capella de Sant Francisco de Paula al carrer de Gual per a cantar-li un alba i fer una ofrena floral. La vetlada continuarà amb un sopar de germanor en la placeta del Convent i una actuació de la Tuna de Xàbia.
La programació prossegueix el diumenge a les 10 hores amb una cercavila cridant a la festa a càrrec de la Romàntica del Saladar, una missa solemne a les 11 hores i la posterior processó de Sant Francisco de Paula per l'itinerari habitual.
Els majorals d'enguany són
Mercedes Martínez Font, Pepa Buigues Catalá, Francico Pérez Rico, María Rosa Cruañes Bolufer, María J. Guardiola Salines, Alexandra Sapena Kukhareva, Álvaro Ayala Sapena, Isabel Pedrós Navajas, Sergio Romera Carrió, Rosario Bolufer Buigues, Santiago Ayala Sapena, Pedro Bolufer Cardona, Rosa María Soriano Cholbi i Loli Gómez González.

Commemoració
Va ser en 1616 quan van arribar els frares Mínims a una Xàbia encara protegida entre les muralles i van començar a alçar el seu convent dedicat a La nostra Senyora de la Victòria en un solar cedit per un veí, Lucas Español, i gràcies a la llicència atorgada pel Duc de Lerma. L'ordre el va ocupar fins a la Desamortització de Mendizabal que va deixar a l'edifici en mans de l'Ajuntament. En els següents anys, les dependències dels frares van ser escola, presó, almodí i càtedra de llatinitat, seu dels Jesuïtes fins que en temps de guerra va ser derruït.
El Convent torna a la vida en 1943 de la mà de l'ordre de les monges Agustines fins que en 2003 va acabar convertit en un Centre de Dia que gestiona la congregació de Marta i María. Durant tot aquest temps i malgrat els canvis d'ordres al seu càrrec, ha perviscut la festivitat de Sant Francisco de Paula, una de les més antigues de la vila, una processó que es remunta als anys de presència dels frares Mínims que ho tenien com a patró.
Totes aquestes dades històriques detallades així com fotografies antigues de la festivitat i el Convent es poden consultar en el llibre editat enguany per l'associació organitzadora.