L'Ajuntament de Xàbia se sotmetrà a una avaluació sobre transparència

01 abr 2016

L'Ajuntament de Xàbia va aprovar ahir en ple sotmetre's voluntàriament a una avaluació que analitza el seu nivell de transparència, l'accés a la informació pública i de bon govern. Es tracta d'un examen a càrrec de l'Organització de Transparència Internacional, una organització no governamental dedicada a combatre la corrupció i que ha creat uns índexs per a mesurar el nivell de transparència de les institucions públiques, que després fa públic en una web. La decisió es va prendre arran d'una moció presentada pel regidor de Joventut, Noves Tecnologies i Transparència, Ximo Segarra, qui va ressenyar els avanços que s'han realitzat a Xàbia durant els últims mesos en aquesta matèria amb la implantació del portal de transparència. Segarra va explicar que ara qualsevol ciutadà pot consultar en la web municipal les retribucions o béns dels regidors, les actes de ple, el catàleg de béns immobles o vehicles propietat de l'Ajuntament, així com el llistat de convenis i subvencions, entre altres qüestions.
“Hem fet un gran avanç però encara queda molt per fer”, va admetre l'edil qui va avançar que s'està ja treballant en una nova web més accessible.
Un altre assumpte que va aprovar ahir el ple va ser la composició del Consell Municipal Agrari, que estarà presidit per l'alcalde o un regidor en el qual delegue i tindrà com a membres a un representant de cada grup municipal i d'organitzacions professionals agràries com AVA-ASAJA, La Unió de Llauradors i COAG, així com de sindicats de CCOO i UGT. També estaran representats la Comunitat de Regants. Recordar que el Consell Agrari és un òrgan de caràcter consultiu i assessor en matèria de naturalesa agrària.
La sessió, en la qual tots els punts es van aprovar per unanimitat, també va autoritzar la sol·licitud de l'empresa del gas per a obrir tres xarxes secundàries de distribució, una pel port i altres dos pel casc urbà.
En matèria econòmica, el ple va modificar l'ordenança reguladora dels tributs per a eliminar la possibilitat del pagament telemàtic a través de Red.es. Segons detalla l'informe tècnic aquesta decisió es pren “per motius de racionalitat econòmica” ja que en els últims 4 anys solament s'han tramitat dues operacions d'aquest tipus per import total de 538 euros quan el cost d'oferir aquest servei és 3.974 euros, corresponent al conveni per a implantar-ho que es va haver de signar amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, l'Associació Espanyola de la Banca, la Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit i l'entitat Pública Empresarial Red.es
No obstant açò, queda garantit l'accés electrònic a través de les opcions del pagament del TPV virtual i de la Banca electrònica.