Xàbia busca la complicitat dels restaurants per a des incentivar la pesca il•legal

23 mar 2016 L'Ajuntament impulsa un fòrum per a lluitar contra els furtius en el qual s'ha involucrat a mariners, clubs de busseig i l'hostaleria

L'Ajuntament de Xàbia està disposat a posar tots els mitjans per a lluitar contra la pesca furtiva, un problema difícil de controlar donades les característiques de la costa i els 27 quilòmetres que abasta la franja litoral del municipi.
La Policia Local amb la seua Unitat de Comeses Especials (UCE) ha reforçat la vigilància en els últims mesos i ara es vol buscar la complicitat de diferents sectors als quals aquesta activitat delictiva afecta negativament. Recentment l'alcalde, José Chulvi, va convocar una reunió a representants de la Confraria, comercialitzadors reglats de peix de la Marina Alta (AMMA) i de l'associació local de restauradores (ARX), dos sectors econòmics en el qual l'acció dels furtius altera el principi de competència lleial.
En opinió de l'alcalde, sembla clar que l'incentiu per a aquest tipus de pesca és la venda il·legal (els furtius ofereixen peix o bogamarins a la restauració i aconsegueixen un rendiment econòmic important) pel que la base de la solució ha de passar per des incentivar-la com a negoci i per a açò es necessita el compromís dels restauradors de no comprar peix de procedència il·legal o poc clara.
En aquest sentit, Chulvi va proposar llançar una campanya contra el furtivisme que identifique amb un distintiu visible per a la clientela als locals que no accepten pesca il·legal i estan compromesos amb la pesca sostenible, una mesura que va ser recolzada per l’ARX.

També se'ls ha informat de quin és la documentació que han de mostrar davant una possible inspecció en els seus locals, papers que servisquen per a demostrar que el peix està comprat de forma regular i el seu origen.
Però a més des de Xàbia també s’ha mobilitzat als col·lectius interessats a preservar una mar mediambientalment sostenible com són les empreses de busseig, en contra d'aquesta pràctica que minva la quantitat i la qualitat de la fauna que poden mostrar en les immersions, i a l’ Institut de Recerca Oceanogràfic (IROX), entitat local que vol fomentar l'estudi i la protecció de les aigües litorals.
I és que com va assenyalar l'inspector de Policia Local, José Antonio Monfort, les empreses de submarinisme són claus per a millorar la vigilància ja que estan permanentment en la mar i poden col·laborar donant avís en el cas que sorprenguen als furtius. Perquè la Policia de Xàbia compta amb mitjans limitats i en el cas de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, una zona molt sensible a aquesta problemàtica, segueix pendent que la Conselleria convoque la Junta Rectora del Montgó per a conèixer de quina manera s'està duent a terme o es va a planificar la seua vigilància.
Com ha manifestat l'alcalde, Xàbia pren la iniciativa davant aquest problema i una vegada coordinats tots els agents locals també s’ha contactar amb  la Guàrdia Civil per buscar el seu suport i coordinar les asques de vigilància. A mes es vol involucrar a les policies Nacional i Autonòmica, i a altres ports i associacions hostaleres de la comarca.
Perquè, com reconeix la Policia, “nosaltres només podem actuar contra ells si els enxampem infraganti” (se'ls confisca la pesca il·legal, tots els útils com a rifles o neoprens i s'obri un expedient d'infracció davant la Conselleria de Medi ambient). Necessiten doncs la col·laboració d'altres cossos de seguretat per a vigilar la destinació de peix (en una de les últimes intervencions d'amb eriçons de mar, els furtius portaven una llista amb encàrrecs de diversos restaurants i tots eren d'altres poblacions de la Marina Alta) i d'altres administracions perquè s'imposen les multes dissuasòries.
En les reunions mantingudes tots els sectors han deixat clara la seua voluntat d'estar units enfront dels furtius. “Que sàpien que quan posen un peu en la nostra costa anem a per ells”.