Xàbia sol•licita a Ports convertir el far del Cap de Sant Antoni en el centre d'interpretació de la Reserva Marina

10 feb 2016 L'Ajuntament, pendent de la convocatòria de la Junta Rectora del Montgó per a demanar suport a la proposta

L'Ajuntament de Xàbia avança en les seues gestions per a aconseguir que el far del Cap de Sant Antoni es convertisca en un centre d'interpretació de la Reserva Marina, aprofitant així la seua ubicació estratègica. Segons ha avançat l'alcalde, José Chulvi, ja té tancada una reunió amb l'autoritat portuària d'Alacant per a tractar d'aquest assumpte. Chulvi anirà acompanyat de la regidora de Serveis, Kika Mata, i la de Medi ambient, Doris Courcelles. La intenció municipal és plantejar l'adequació de les instal·lacions seguint el model del far de l’Albir, donant-li així utilitat social i un ús públic d'interès general.
L'alcalde també està a l'expectativa que es convoque la Junta Rectora del Parc Natural del Montgó per a poder exposar la proposta i recaptar el seu suport, ja que el far està dins del parc i pot ser un recurs també per a divulgar els seus valors.
El responsable municipal ha recordat que fa ja més d'un any que l'Ajuntament de Xàbia va plantejar que el far siga un centre d'interpretació i divulgació de la reserva marina. Va ser arran de que Ports rebera un projecte privat per a convertir-ho en hotel, una iniciativa que va generar rebuig social i que es va descartar sobre la base de les al·legacions i informes desfavorables emesos pel Consistori, que advertia que el projecte hoteler incomplia amb cinc normatives: la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) de la Comunitat Valenciana, el Pla General de Xàbia (PGOU), el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Montgó (PORN), el Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural del Montgó (PRUG) i la pròpia Llei de Ports de l'Estat i la Marina Mercant. També Medi ambient i Serveis, la Policia Local i Amjasa van preparar informes per a sustentar el rebuig municipal, i l'alcalde es va desplaçar a Madrid per a entrevistar-se amb el president de Ports de l'Estat, del que va obtenir el compromís que es respectaria la voluntat municipal.
Chulvi ha valorat positivament que en tot aquest procés l'administració local haja comptat amb el recolzament de la mobilització social en forma de manifestacions i peticions de signatures per a frenar el projecte. De fet, a preguntes d'un grup ciutadà, el Defensor del Poble ha emès un document en el qual es plasma per escrit el rebuig definitiu a l'hotel