Xàbia reivindica la figura del pintor i alcalde Soler Blasco

04 feb 2016 Cultura demana col•laboració als ciutadans per a documentar una exposició i un llibre sobre la figura i llegat cultural d'aquest artista

El departament de Cultura vol reivindicar la figura de Juan Bautista Soler Blasco (1920-1984), un apassionat pintor costumista que va ser alcalde de Xàbia durant els anys de la transició. El regidor Quico Moragues ha avançat que l'Ajuntament ha començat a treballar en un homenatge a Soler Blasco per al pròxim any, un reconeixement que inclouria una exposició, una ruta pels llocs on va pintar els seus murals com el Convent d’Agustines, l'ermita del Pópul o El Surco, entre altres activitats. També en la publicació d'un llibre-catàleg en el qual participaran escriptors i historiadors locals com Antonio Espinós, Pepa Guardiola, Ximo Bolufer o Paco Reus.
Per a documentar-ho el millor possible, des de Cultura es fa una crida a la col·laboració a totes les persones que tinguen material relacionat amb Soler Blasco, bé siguen fotografies, material audiovisual o quadres, a les quals se sol·licita que passen per la Casa de Cultura.
Soler Blasco, natural de Gandia, va dedicar la seua vida a la seua gran passió, la pintura. Després d'anys dedicats a la seua formació, a Xàbia troba la tranquil·litat que necessitava i és ací on s'estableix per a pintar i ensenyar. També es converteix en una figura important per a la història local, ja que va ser alcalde des de 1974 al 1979 i es va involucrar en projectes de gran importància cultural com la creació del museu arqueològic o la Biblioteca Pública Municipal.
Va deixar un important llegat amb els seus quadres costumistes, dels quals el Museu té una important sèrie que immortalitza oficis tradicionals, festes o llegendes.
Per al regidor Quico Moragues, és “fonamental reconèixer la contribució d'aquelles persones que es van involucrar per a millorar el dia a dia del poble i recuperar la seua memòria”. En aquesta línia, Xàbia lliura cada any els premis 9 d’Octubre i ha organitzat exposicions o activitats divulgatives sobre artistes amb importància local com el pintor Segarra Llamas o Els Lambert. Ara el regidor espera una bona resposta dels veïns per a poder preparar un homenatge a l'altura de la contribució que Soler Blasco va fer a Xàbia.