El Tribunal Suprem anul•la ara una expropiació per 2’8 milions que el TSJ va obligar a executar a l'Ajuntament de Xàbia

08 ene 2016

El Tribunal Suprem ha anul·lat ara una expropiació per valor de 2’8 milions d'euros que l'Ajuntament de Xàbia es va veure obligat a assumir anys arrere en compliment d'un auto previ del Tribunal Superior de Justícia. Amb aquesta fallada, el Consistori veu ateses les seues reivindicacions, ja que des del primer moment no va voler adquirir aquest sòl, i recuperarà la indemnització milionària a la qual va haver de fer front, podent destinar aquesta suma a serveis i infraestructures més necessàries.
L'alcalde, José Chulvi, ha mostrat la seua satisfacció per aquesta victòria judicial que posa fi a un conflicte que va començar fa ja deu anys i ha felicitat a la responsable de la defensa dels interessos municipals. Chulvi considera que aquesta sentència reforça la línia de treball de la Corporació i la política urbanística que s'està duent a terme. I sobretot, és un important suport per a l'Ajuntament a l'hora d'emprendre accions per a protegir sòl enfront dels quals traten de fer por i s'escuden que qualsevol fre a l'urbanisme suposa indemnitzacions milionàries.
El plet va arrancar l'any 2006 a iniciativa dels propietaris de 95.216 metres quadrats en els Capsades que van ser desclassificats pel PGOU de 1990 i catalogats com a sistema general (parcs i zones verdes). Aquesta família va exigir al Consistori que li expropiara tota l'àrea que havia catalogat com a verda apel·lant a la Llei Urbanística Valenciana (que inclou aquests casos com a supòsit expropiatori), però l'Ajuntament es va negar a comprar forçosament els terrenys al·legant que l'expropiació és una matèria de competència exclusivament estatal i que la Llei del Sòl solament obliga a l'Administració a comprar el sòl desclassificat si era urbà o urbanitzable amb un programa presentat, la qual cosa no s'ajusta a aquest cas.
El conflicte es va traslladar a la via judicial i en una primera instància, tant el Jurat Provincial d'Expropiació com el Tribunal Superior de Justícia van considerar que el Consistori havia d'expropiar aquesta borsa de sòl que els informes municipals van valorar en 2.856.480 euros enfront dels 10.599.695 euros que demanaven els interessats.
Finalment el TSJ, com a mesura cautelar sol·licitada pels propietaris, va decidir que l'Ajuntament els abonara 2.856.480 euros, alçant un acta de pagament i ocupació supeditada al resultat del procés, que va seguir viu en els tribunals. L'últim capítol ha sigut un recurs davant el Suprem pel qual els particulars reclamaven un justipreu de més de 10 milions d'euros i el Consistori ha insistit en la nul·litat de l'expropiació i en la prevalença de la legislació estatal, sol·licitant que es revoque la sentència del TSJCV, unes peticions ateses per la Sala, que ha donat la raó a l'argumentació defensada per l'Ajuntament.