Xàbia aborda la futura gestió forestal del Montgó 400 dies després de l'incendi

24 nov 2015 L'Ajuntament convoca una xarrada per a explicar les accions de recuperació forestal i control de plagues realitzades en la plana

Des que el parc natural del Montgó va patir el devastador incendi de l'11 de setembre de 2014, molt han canviat les coses en la zona de la Plana. L'Ajuntament de Xàbia, en col·laboració amb la conselleria de Medi ambient, ha realitzat nombroses accions per a tractar de recuperar forestalment la zona i frenar les plagues de perforadors que s'han encebat amb els pins que es van salvar de les flames. Als treballs d'emergència que van ocupar els primers mesos (retirada dels arbres cremats, tractaments per als supervivents, foment de la fauna silvestre, construcció de barreres anti erosió en els vessants, reparació d'infraestructures municipals com a camins o restauració de dics i de la maçoneria dels bancals amb el risc d'enfonsament s'han sumat les necessàries per a respondre a la plaga d'insectes perforadors que es va detectar al setembre.

Des d’aquell moment, quadrilles de forestals dirigides des de l'Ajuntament han fet un gran esforç per a retirar els arbres malalts i triturarlos fins a convertir-los en biomassa. S'ha actuat tant en els terrenys públics com en els privats en els quals s'ha aconseguit autorització dels propietaris. El canvi en el paisatge és considerable pel que és ara quan el departament de Medi ambient i Serveis de l'Ajuntament de Xàbia considera que és moment de fer balanç i sobretot, abordar la futura gestió forestal del parc.

Per a parlar d'açò amb els veïns de la zona i amb persones interessades en el medi ambient ha convocat una xarrada informativa en la qual de la mà de biòlegs i enginyers forestals s'avaluaran els resultats de les accions de recuperació i es plantejaran propostes per a la futura gestió. La conferència “400 dies després de l'incendi en el Montgó” serà el dimecres 2 de desembre, a les 19’30 hores en la sala d'actes del Museu Soler Blasco.

Hui el biòleg municipal, Ignasi Astor, ha acompanyat a les regidores de Medi ambient, Doris Courcelles, la responsable de Serveis, Kika Mata, i a l'alcalde, José Chulvi, a veure el resultat dels treballs dels últims mesos i els ha explicat la necessitat d'involucrar als residents en aquesta planificació forestal.