Gastronomia i pesca es donen la mà en la IV edició de Xàbia al Plat Mariner

17 nov 2015 Aquest dissabte una desena de restaurants oferiran les seues tapes en la llotja i hi haurà activitats per a donar a conèixer la mar i l'activitat pesquera

L'associació de Restauradors de Xàbia (ARX) en col·laboració amb la Confraria de Pesca i el periodic Las Provincias ofereix un any més les jornades gastronòmiques Xàbia al Plat Mariner. Aquest esdeveniment que uneix la promoció de la cuina i el producte pesquer local es desenvolupa en dues fases; una primera dedicada a les tapes i que serà aquest dissabte 21 de novembre a l'interior de la llotja pesquera i una segona a manera de passeig gastronòmic pels restaurants participants, que fins a l'1 de desembre ofereixen menús especials amb el peix i marisc com a protagonistes.
El president d’ARX, José Manuel Piña, ha presentat avui Xàbia al Plat Mariner com la contribució de l'hostaleria a la desestacionalització turística. De fet, aquest esdeveniment s'ha coordinat en dates amb el departament de Turisme, que també ha programat una ruta sobre la història de la gastronomia local i l'última de les escapades de cap de setmana.
Piña ha esmentat la incorporació de restaurants nous en aquesta quarta edició de la jornada de tapes, com són el restaurant Cande o Aire, tots dos de Xàbia, o Tapes i Vins de la Xara i Arrels Racó Gastronòmic de Gata de Gorgos. També seguiran amb els seus stands locals ja veterans com EsTapaTí, la Mezquida, el Parador, El Rodat, La Cantina o la pròpia ARX. Totes les degustacions seran de plats mariners, com a arrossos, marinats, croquetes, ensalades russes, guisats o gaspatxos, entre uns altres. També hi haurà un lloc amb refrescs i vins i un altre amb dolços a càrrec del Cafè Wien.
Seguint l'esquema d'anys anteriors, la llotja obrirà les seues portes a les 12 hores i a les 13 hi haurà una demostració de la subhasta de peix a veu per part dels mariners, que també mostraran les seues embarcacions a aquells que vulguen conèixer d'a prop el món del mar. Altres activitats especialment pensades per a xiquets seran tallers de biologia marina i eixides a arreplegar plàncton amb catamarans. Entre tots els xiquets participants se sortejaran quatre entrades per al circ del Gran Fele.
El president de l’ARX ha recordat que dins d'aquest esdeveniment culinari se celebrarà la quarta edició del concurs de Cruet de Peix de Xàbia i ha afegit que l'horari de degustacions serà de 12 a 16 hores i de 18’30 a 23 hores, podent també gaudir d'estar en la llotja a la vesprada prenent una copa i escoltant música.
Les tapes tindran un preu de 2 euros i les begudes de 1’5, i amb la compra dels tiquets s'obtindrà una participació per a triar la millor tapa i entrar en el sorteig de dos sopars per a dues persones.
En la presentació de Xàbia al Plat han estat el president de la Confraria de Pesca, Pepe Serrat, i l'alcalde i responsable de Turisme, José Chulvi. El regidor ha posat en valor l'esforç dels restaurants que s'impliquen en aquest esdeveniment per a presentar la bona oferta gastronòmica que hi ha a Xàbia i els ha felicitat per incorporar a hostalers d'altres municipis, sumant-se així a l'interès de “fer comarca” que ha mostrat l'Ajuntament.
Chulvi ha agraït als pescadors la seua participació en aquest esdeveniment “clarament mariner” ha animat a tots els que tinguen possibilitat a passar-se el dissabte pel port i conèixer la llotja i la bona cuina que es fa amb el nostre peix.

Passeig Gastronòmic
Quant a la segona etapa d'aquest esdeveniment, des de l’ARX han avançat que els restaurants Aire, L’Almàssera, Bon Amb, Calima, La Cantina, Club de Golf, L’Embruix, És Tapa Tí, Mezquida, Parador de Xàbia i La Renda, han preparat uns menús de degustació especials amb preus d'entre 25 i 55 euros, tots ells regats amb vins valencians. Aquests es podran degustar del 23 de novembre a l'1 de desembre
.

Finalment, els interessats a participar en la ruta turística sobre la història de la gastronomia local (el dissabte a partir de les 11 hores) poden inscriure's en les oficines de turisme o en el telèfon 965794356.