Xàbia, guardonada per els seus alt nivells de reciclatge en vidre al llarg de l’estiu

12 nov 2015 L'any passat, en el municipi es va reciclar de mitjana més de 50 quilos per habitant

L'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat del vidre a Xàbia, Ecovidrio, ha lliurat avui a l'Ajuntament un guardó pels bons resultats d'aquest estiu, uns mesos en els quals el municipi ha aconseguit recuperar 783.820 quilograms de vidre per a la seua posterior reutilització.
Segons les dades facilitades pel responsable autonòmic de l'entitat, açò suposa un 12% més que l'any passat, per la qual cosa el municipi ha superat el repte que va llançar a 60 localitats costaneres per a estudiar l'impacte de l'època estiuenca en el reciclatge i la influència del sector hostaler, que consumeix el 50% dels envasos de vidre que es posen en el mercat.
Els resultats obtinguts s'han aconseguit gràcies a l'ampliació de la freqüència en la recollida de vidre per a gestionar adequadament l'elevada afluència de visitants i l'augment de l'activitat en el canal “Horeca”, específic per a l'hostaleria i restauració. A Xàbia, l'entitat ha comptat amb la col·laboració de més de 90 establiments hostalers. A més, s'han cobert amb vinil 41 contenidors per a millorar la seua imatge i s'ha lliurat més de 100 poals adaptats a les necessitats de l'hostaleria. També s'han dut a terme campanyes informatives i de sensibilització per a recordar la importància de continuar amb els hàbits de reciclat durant les vacances.
Balanç 2014 i novetats
Quant a les dades relatives a 2014, Ecovidrio ha informat que en total es va reciclar 1.499.070 quilograms de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 51,6 kg.
Amb vocació de millorar aquestes xifres, s'ha previst un nou sistema de recollida combinat en el qual participarà la concessionària de la brossa, Cespa. Aquesta empresa disposa de vehicles de menor grandària que sí poden accedir a punts del casc urbà en els quals no caben els que treballen amb Ecovídrio. Ara s'instal·laran vuit nous contenidors (el primer d'ells ja està situat enfront del Mercat Municipal per a donar servei a l'hostaleria i veïns del Centre Històric) que seran buidats per Cespa i transferits al camió del vidre en un punt amb suficient maniobrabilitat.
Respecte a la taxa de contenerització, Xàbia se situa amb una mitjana de126 habitants per contenidor, explicant en l'actualitat amb un total de 230 iglús per als residus d'envasos de vidre instal·lats.