La solidaritat d'Inmaculada Yañez i la promoció cultural del Cinema Jayan reben els premis 9 d’Ocubre Vila de Xàbia

09 oct 2015 L'alcalde tanca l'acte institucional amb una crida a regenerar la vida pública i a reivindicar-nos com a valencians en positiu

Com cada 9 d’Octubre, l'Ajuntament de Xàbia ha obert les portes als seus veïns i fet un reconeixement públic a persones i entitats que es distingeixen per la seua contribució a la cultura o la seua bonhomia cap als altres.

L'acte institucional en el qual es lliuren els premis Vila de Xàbia ha sigut conduït per Lucía Catalá, que com a reina de les Fogueres ha representat a la joventut del municipi en aquest dia especial per als valencians que Xàbia festeja donant visibilitat a persones com Inmaculada Yáñez, una mestra ara jubilada que hadedicat gran part de la seua vida als altres, especialment als més necessitats. Ha sigut Pepa Guardiola, escriptora i companya de Yáñez en el col·legi Port qui s'ha encarregat de presentar a la guardonada amb el premi 9 d’Octubre a la Solidaritat. Una dona que va nàixer a Aragó i després d'estudiar magisteri i pedagogia va recalar a Xàbia en 1983. Ací va desenvolupar gran part de la seua carrera docent i va deixar als seus alumnes grans lliçons d'humanitat. Suport a les famílies més humils, ajuda als qui passaven dificultats o la creació d'associacions com Càrites del Loreto són algunes de les accions que estan entre els seus mèrits, sense oblidar la col·laboració amb el Sanatori de Fontilles, Creu Roja o l'ajuda humanitària a Nicaragua o Guatemala. I qualitats com a generositat, altruisme o dedicació al proïsme són les que ha destacat d'ella Pepa Guardiola abans que l'alcalde, José Chulvi, li fera lliurament del guardó.

Inmaculada Yáñez l’ ha volgut compartir amb totes les persones que des de l'anonimat dediquen la seua vida als més necessitats i ha agraït el suport rebut avui a la seua família, amics, companys, ex alumnes i gent vinculada a la parròquia del port.

L'altre premi d'enguany se'l porta un bastió de la cultura local: El cinema Jayan, l'única sala de caràcter familiar que ha sobreviscut en la comarca des que va obrir les seues portes en 1958 de la mà de les famílies Ortuño i després Catalá Ortuño. Actualment segueix comptant amb un públic fidel gràcies a la seua aposta pel cinema independent, d'autor i en versió original. Una rara avis en un món de multicines.

L'encarregat de repassar la història i mèrits del Jayan ha sigut Vicent Buigues, un dels impulsors del cineclub “El Seté Segell”, amb seu al Jayan que des de fa 23 anys és punt de trobada de tots els cinèfils de la Marina Alta. Buigues ha destacat tot el treball que fa el Jayan com difusor del setè art i de la cultura, així com la passió pel cinema del seu propietari, Antonio Catalá, qui ha arreplegat el guardó de mans de l'alcalde.

El premiat el ha dedicat a tota la família, que ha treballat unida per al manteniment del cinema i també al públic. “Un cinema sense públic no és cinema i nosaltres tenim la sort de tenir un d'entusiasta i fidel” ha assegurat davant un saló de plens replet.

Discurs de l'alcalde

Ha tancat l'acte institucional l'alcalde amb una crida a “reivindicar-nos com a valencians en positiu, sense enfrontaments estèrils, sense convertir les banderes en munició però sense acceptar menyspreus”. I és que l'alcalde ha defensat la legitimitat dels valencians per a lluitar per millores autonòmiques. “Ens diran que açò del finançament just ara no toca, que on anem els valencians si ja ho tenim bé, sí sempre hem sigut dòcils, suaus i complaents. És el moment de dir, amb calma i amb convenciment, que som valencians, que pertanyem a un poble amb una llarga història i tenim unes lleis que ens sostenen i vam tenir un rei que ens va donar carta de naturalesa com a poble”.

També al fet que Xàbia reivindique millors connexions i que es complisca amb deutes històrics, com la piscina municipal.

Finalment, l'alcalde ha felicitat als premiats i ha apel·lat als valors que avui han sigut mereixedors de reconeixement públic, com la entrega als altres i servir a els qui més ens necessiten, com a vehicle per a regenerar la vida pública i retornar-li a la política i a les institucions el valor que tenen.