El turisme actiu augmenta els rescats en la badia de Xàbia

08 oct 2015 Cruz Roja tanca els serveis de vigilància i socors de la campanya estival sense cap víctima i amb 4.743 assistències

El servei de vigilància i socorrisme de platges a Xàbia, a càrrec de Creu Roja, ha fet balanç de la temporada d'estiu que acaba d'acabar i en la qual no s'ha hagut de lamentar cap víctima mortal en el litoral xabiero. Un bon resultat malgrat la gran afluència de banyistes registrada en les platges de Xàbia i dels nous reptes lligats a el “turisme actiu” que ha d'afrontar l'equip coordinat per Javier Server, que manté les platges segures gràcies a l'esforç en prevenció, amb més de 5.000 patrulles terrestres, la balització diària amb banderoles de les zones amb corrents i 3.200 accions preventives.

En dades generals, han sigut 4.743 assistències sanitàries les ateses en els llocs sanitaris de les platges, de les quals la gran majoria són cures per petites incidències o picades de medusa en un any en el qual les platges de Xàbia no han patit la presència massiva d'aquests urticants, sinó que la seua acció ha estat dins dels paràmetres habituals. El nombre de trasllats sanitaris al Centre de Salut amb les ambulàncies ha sigut de 76, la qual cosa abasta a més de l'activitat en la platja també als incidents en el passeig o la zona d'oci de la platja. També s'ha fet una gran labor en matèria social amb l'atenció del lloc de bany adaptat que han utilitzat 403 persones.

Entre les millores aplicades aquesta temporada amb bon resultat, la medicalització del lloc de la platja del Portitxol. Després que l'estiu de 2014 morira una persona per una aturada cardíaca i a causa que és un dels punts més llunyans de la costa, Creu Roja va decidir dotar el lloc amb un desfibril·lador i un mínim d'instrumental metge per a poder actuar en cas d'emergència.

També ha aconseguit un doble avantatge amb el canvi d'ubicació de la cadira de proximitat de l'Arenal, que s'ha resituat a la punta sud de la platja amb el que dóna una millor visibilitat de tota la zona de bany i al mateix temps evita que aquest punt, sobre un petit penya-segat, siga base dels salts al mar de joves amb risc a accidentar-se. Són decisions preses des de l'experiència d'un equip de socorristes amb una mitjana d'entre 5 i 8 anys d'experiència, la qual cosa facilita molt la coordinació i ràpida resposta davant qualsevol emergència, assenyala el seu coordinador Javier Server.

Enguany, molts dels esforços s'han centrat en els rescats en la mar, que han augmentat considerablement. Segons les dades facilitades per Creu Roja s'ha participat en 55 operatius i rescatat a 72 persones quan l'any passat la xifra es va quedar en 39. En tots els casos es tracta d'operacions complexes, en les quals cal immobilitzar al ferit en l'aigua.

També s'ha assistit a 19 embarcacions en dificultats i molts dels rescats han sigut en cales o penya-segats que queden fora de la zona de vigilància i prevenció.

Açò és un indicatiu que el turisme que rep la vila és cada vegada més actiu i que no es conforma amb prendre el bany sinó que opta cada vegada més pels esports nàutics o per modalitats esportives com l'escalada psicobloc o el busseig.

També al fet que en aquest estiu, han sigut varis els caps de setmana (que és quan més saturades estan les platges i cales) en els quals s'ha registrat mala mar.

La regidora de Platges, Doris Courcelles, ha volgut felicitar a l'equip de vigilància de Creu Roja pel gran servei prestat i per haver aconseguit un estiu sense víctimes.