Xàbia programa una setmana repleta d'activitats per a celebrar el 9 d’Octubre

29 sep 2015 Música, teatres, exposicions, gastronomia i la presentació d'un llibre complementen l'acte institucional

La festivitat del 9 d’Octubre arriba enguany a Xàbia embolicada en un interessant programa d'activitats culturals per a tots els gustos. Una de les protagonistes serà la música, ja que es proposen fins a cinc actuacions que recorren des de la música clàssica a la tradicional passant pel rock o el recital de format íntim. Però també hi ha espai per al teatre, per a públic adult i infantil, per a conèixer la història de la comarca a través d'exposicions i documentals, per a la gastronomia i fins a para la meteorologia. Tot en una setmana amb el lliurament dels premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia com a principal acte institucional.
El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha detallat aquest especial programa que obri la Jove Orquestra de la Marina Alta la vesprada del dimarts 6 d'octubre (a les 15’15 hores en l'església de Sant Bartolomé) amb un concert didàctic pensat per als més xicotets en els quals es farà un repàs a la història de la trompa, un important instrument de vent metall. Aqueixa mateixa vesprada, a les 20 hores en la Casa de Cultura, la companyia teatral valenciana La Teta Calva presentarà l'obra “Penev” que rendeix un particular homenatge al cèlebre futbolista.
La programació segueix el dimecres dia 7 (a les 20 hores en la Casa de Cultura) amb un documental que aborda la història migratòria de la comarca. La segona part de “Del Montgó a Manhattan; Valencians a Nova York” narra com van viure els valencians emigrats a EUA la crisi dels anys 20 que els va obligar a tornar massivament.
Ja el dijous, 8 d'octubre s'inauguraran fins a tres exposicions en les sales municipals: Una sobre Els Castells Andalusins a la Marina Alta organitzada per Amics del Museu, una altra de l'obra de Pepa Caselles a casa Tena i una tercera de Josep Ros en la Casa del Cable. A més, hi haurà a les 18 hores un teatre infantil en la plaça de l'església i un concert de la banda jove i l'orquestra simfònica de corda del Centre Artístic Musical de Xàbia amb un repertori de música valenciana (a les 22 hores en l'església de Sant Bartolomé).
El 9 d’Octubre, a les 11’30 hores en el saló de plens, se celebrarà l'acte institucional de lliurament dels premis Vila de Xàbia i aqueix mateix dia l'hostaleria del Port començarà la seua mostra gastronòmica “La Mar de Tapes”.
A la vesprada (a les 20 hores en la plaça de l'església) hi haurà també un recital titulat “Gràcies Ovidi” en record d'Ovidi Montllor a càrrec d'un trio de veu, guitarra i contrabaix.
El cap de setmana comença el dissabte amb activitats infantils a partir de les 11 hores en l'avinguda Jaume I i a la vesprada, a les 20 hores en la Casa de Cultura, el meteoròleg Joan Carles Fortea presentarà el llibre “No dispareu al meteòroleg”, escrit amb els seus companys del temps en Canal 9 i parlarà del paper dels satèl·lits en la predicció del temps.
A la nit (a les 23 hores en el passeig marítim) hi haurà un concert de rock a càrrec de “Burumballa”, un grup de joves músics que es van conèixer gràcies a les trobades de Com Sona l’ESO i que acaben de traure el seu primer disc.
La programació acaba el diumenge 11 d'octubre amb un contacontes en la placeta de la Comare Maruja Varó (11 hores) i una trobada de colles de dolçainers i tabaleters en la plaça de l'església a partir de les 19’30 hores. En est actuaran grups de Massanassa, Pego, la Colla Portitxol i els Xirimitab’s de Xàbia.