Xàbia instal·larà plataformes aquàtiques per a recuperar l'emblemàtic castell de focs artificials de les festes del Loreto

17 ago 2015 Ix al carrer el llibre oficial de la festa, que compila nombrosos articles d'interès històric i etnogràfic

La comissió de festes de La nostra Senyora del Loreto ha presentat avui en l'Ajuntament de Xàbia el seu llibre oficial de festes (CONSULTA EL PROGRAMA COMPLET) i junt amb el regidor de Festes, Antonio Miragall, i l'alcalde, José Chulvi, ha anunciat la recuperació de l'emblemàtic castell de focs artificials amb el qual tradicionalment es tanca la festa. Aquest espectacle pirotècnic s'havia llançat durant quaranta anys des de l'escullera del port fins que el passat any, l'aprovació d'un decret que impedeix la pirotècnia a menys de 500 metres d'una zona forestal, va suposar la seua prohibició.

El castell és un dels principals atractius del Loreto, tant per als xabieros com per als turistes, i per açò, tant la comissió com el Consistori es van comprometre a cercar una solució que permetera que aquest castell seguira il·luminant la badia de Xàbia.

Tal com ha informat el regidor de Festes, després de descartar altres alternatives pel seu excessiu cost, s'han llogat 3 peces de 42 metres quadrats que, una vegada muntades, conformaran una plataforma aquàtica de 126 metres quadrats de superfície total, situada molt prop de la línia de boies de la Platja de la Grava. De manera coordinada amb el pirotècnic encarregat, Ricasa, s'ha optat per reduir els quilos de pólvora i acostar l'espectacle a la costa, per la qual cosa el resultat final serà igual de vistós. Miragall ha advertit que es tracta d'una experiència nova (serà la primera vegada que aquest tipus d'espectacles es llancen des de mar obert) i condicionada a les condicions meteorològiques i del mar. Per açò, ha insistit, l'Ajuntament ha preferit llogar les plataformes (el cost és de 13.000 euros) i comprovar la seua estabilitat, resistència i resultats abans d'adquirir-les.

Tant Miragall com l'alcalde, José Chulvi, han destacat els esforços per a recuperar el castell i la implicació de la comissió per a mantenir un any més, una programació de festes completa i variada que conjumina tradició, cultura i esport amb els actes purament festius com els populars bous a la mar.

Des de la comissió, el seu president Juanjo García, ha felicitat a tots els que han contribuït a la confecció del llibre de festes, una publicació que amaga mesos de treball i que cada any inclou més articles d'interès històric i etnogràfic

Entre les novetats de la present edició, es troben una dansà popular abans de la processó, un concurs de pintura ràpida o una despertà infantil.

Com és habitual es mantindran els actes més populars com són els bous a la mar i la seua baret, les carrosses, el correfoc o les processons. Encara que la programació comença aquest mateix dimecres amb la Marató de Donacions de sang i hi ha altres actes previstos, serà la nit del divendres 28 d'agost quan es presenten els protagonistes de la festa, els majorals del 2015: Mari Luz Soriano Chico i Juan Vicente Torres Cholbi; José Francisco Monllor García i María Victoria Periche Montoro; Francisco Marí Miñana i Sónia Poquet Solveres; Marga i José María Salort Serrat.