Xàbia aconsegueix un acord amb Pedreguer per a augmentar els cabals hídrics amb els quals proveir a la població

13 ago 2015 El compromís serà per cinc anys i permet protegir els pous que empren els agricultors locals

L'empresa municipal d'aigües de Xàbia, Amjasa, ha aconseguit un acord amb la comunitat de Regants de Pedreguer que permet disposar de nous cabals per a afrontar aquesta situació de sequera i proveir amb majors garanties a la població sense tocar els pous del Pla que empren els agricultors locals. També s'han pactat les condicions d'ús d'una canonada propietat del Consistori pedreguero necessària per a canalitzar l'aigua fins a la xarxa de distribució d’Amjasa.
Des de finals de 2013, Xàbia ha buscat recursos alternatius dels quals tirar mà en cas de greu sequera dels brolladors propis, situats en Ocaive i Oquins. Per a açò, va començar una negociació amb Pedreguer i els seus regants, els qui gestionen aqüífers com el Micayo i Campell, que històricament s'han mostrat molt més fiables en èpoques de sequera, tant en volum com en la qualitat de les aigües.
Després de mesos de converses s'ha arribat a un acord de compra sostinguda d'aigua a preus raonables que ahir es va aprovar pel consell d'administració i avui ha signat a Pedreguer l'alcalde, José Chulvi, amb el seu homòleg, Sergi Ferrús i el president dels regants, José Alberto Fornés.
En concret, s'ha pactat que durant un període mínim de 5 anys, Amjasa comprarà un mínim mensual de 10.000 euros (300.000 metres cúbics a l'any), amb un màxim anual de 600.000 metres cúbics que podrà ampliar-se en casos d'urgent necessitat si hi haguera disponibilitat. Aquest compromís sols se suspendria en el cas que es detecte que aigua no és apta per al consum, per la qual cosa Amjasa cuidarà del control de la qualitat de l'aigua i prendrà mostres per a la seua posterior anàlisi.
Segons detalla el conseller en cap, Josep Lluis Henarejos, aquest compromís és totalment assumible per l'empresa sense haver de pujar les tarifes i encaixa amb les necessitats del municipi tant a l'estiu (quan la fabricació d'aigua de la dessalinitzadora no és suficient per arribar a garantir tot el proveïment) i fins i tot fora de l'època estival, ja que el preu pel metre cúbic d'aigua és inferior al cost de produir-lo en la dessaladora.
D'altra banda, l'acord amb l'Ajuntament de Pedreguer per la utilització de les seues canonades tindrà vigència de 15 anys i comportarà el desemborsament d'un cànon fixe de 8.000 euros a l'any més un cànon de manteniment variable segons el volum d'aigua transportat. Pedreguer, no obstant açò, es reserva el dret a decidir l'ús més adequat de la infraestructura, prioritzant sempre les necessitats que puga tenir el seu municipi.

 

A l’espera d’una solució comarcal
Tant Henarejos com l'alcalde, José Chulvi, han valorat com “una bona solució” l'adquisició de noves fonts de captació, tant en termes econòmics com per ser “un model de col·laboració comarcal en matèria hídrica a llarg termini i que participa dels principis de solidaritat i de justícia social, on els territoris més desenvolupats urbanísticament dels municipis de costa contribueixen econòmica i socialment amb els territoris d’interior de la Marina Alta”.

Per la seua banda, l’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, ha definit aquest acord que garanteix el proveïment a Xàbia i ajuda al d'altres pobles veïns com un xicotet avanç “a l'espera d'aconseguir una solució comarcal i global al greu problema de l'aigua”.
El regidor ha destacat que amb aquest contracte, Pedreguer podrà amortitzar la recent inversió en infraestructures hídriques i, encara que prioritzant les necessitats hídriques dels seus veïns, actuar amb solidaritat dins d'aquesta greu situació de sequera. Ferrús ha advocat per la col·laboració en aquesta matèria i ha esmentat com a exemple l'ajuda que els va prestar recentment Amjasa quan una avaria va deixar sense aigua la urbanització de la Solana.