Xàbia recorre l'obra de l'artista i arquitecte Manuel Jorge amb una gran exposició homenatge que abasta totes les sales municipals

05 ago 2015 Al voltant de 200 pintures, teles i plànols repassen diferents etapes d'aquest polifacètic gallec establit a Xàbia

El Museu Soler Blasco, la Casa del Cable i el Centre d'Arts Lambert obrin les seues portes aquest divendres a l'univers de l'artista i arquitecte gallec Manuel Jorge. El departament de Cultura de Xàbia, en col·laboració amb la Fundació Manuel Jorge, ha preparat per als pròxims mesos una gran exposició que abastarà totes les sales municipals i que recorrerà tota la seua trajectòria artística amb al voltant de 200 obres entre pintures, plànols i dissenys tèxtils.
La inauguració d'aquesta mostra serà el divendres, a les 20’30 hores en la Casa del Cable i estarà amenitzada per una actuació musical organitzada pel Conservatori Professional de Xàbia. Estarà oberta fins al 3 d'octubre.
Tal com ha detallat l'autor, en aquesta sala del port es podrà veure la seua obra més recent, que és la primera vegada que s'exposarà al públic. Realitzada en els últims cinc anys, mostra la seua recerca en l'abstracció geomètrica i en les possibilitats de les gammes de color metàl·lic, peces amb molt color que contrastaran amb retrats monocroms i uns altres de caràcter ingenu.
En el Museu Arqueològic Soler Blasco estaran retrats de la seua primera època (del 1961 a 1999) i una sèrie de dissenys per a tèxtils realitzats en 2012 i 2013 que Manuel Jorge ha volgut dedicar a la seua esposa, la pintora finlandesa Christina Snellman, qui ha faltat recentment.
Finalment, en el Centre d'Arts Lambert es mostrarà la serie "Traços Arquitectònics en la Pintura de Manuel Jorge", una mescla de plànols i quadres que il·lustra la influència mútua entre l'arquitectura i la pintura de l'autor.
El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha assenyalat que aquesta gran exposició que s'inaugura el divendres “vol ser un homenatge a una persona que ha estat vinculada al nom de Xàbia des de 1962” i que sempre ha posat facilitats perquè “puguem gaudir del seu treball i donar-ho a conèixer per a convertir-ho en patrimoni de tots”, cosa que li ha agraït personalment.
El regidor ha incidit que Manuel Jorge, arquitecte de professió “ha deixat una bona mostra del seu treball en aquesta població i li ha obert les portes de la seua gran passió, la pintura” amb exposicions com la qual va programar l'Ajuntament en 2009 (que va ser visitada per més de 7.000 persones) o les titulades “Mirades diferents” que promou la Fundació per a mostrar els millors treballs presentats als concursos de fotografia arquitectònica Chistina Snellman.
Moragues finalment ha reconegut el treball que duu a terme la Fundació Manuel Jorge i ha convidat a tots els ciutadans a visitar les exposicions.
Biografia
Manuel Jorge naix en Chantada (Lugo, Galícia) en 1929. En 1959 obté el títol d'Arquitecte Superior i en 1965 el de Doctor Arquitecte. En 1960, viu i pinta a Menorca i en 1961 exposa en la Galeria Biosca de Madrid, dirigida per aquell temps per Juana Mordó.
Durant l'any 1961 es trasllada a Cadaqués (Girona, Catalunya) on coneix a la pintora finlandesa, Christina Snellman, qui prompte es convertiria en la seua esposa. A partir de 1963, Manuel Jorge i Christina Snellman s'instal·len a Xàbia (Alacant) on erigeix els seus primers projectes arquitectònics.
En 1975 es traslladen -Manuel i Christina- a París (França). Viuen i pinten en la Cite Internacionale des Arts, fundada en els anys cinquanta segons una idea d’Eero Snellman, el pare de Christina. Viatgen per Espanya, Escandinàvia, Anglaterra, Itàlia, Rússia, Grècia, Centre Europa, els Estats Units d'Amèrica, Egipte, Aràbia Saudita, Austràlia...
A partir de mitjans dels setanta el matrimoni alterna la seua vida a Xàbia amb viatges a Finlàndia i altres països i ciutats del món. Manuel ha combinat des de llavors les seues dues passions: l'arquitectura i la pintura; sempre al costat de la seua millor amiga i companya, Christina.
Més informació en www.fundacionmanueljorge.org