L'Ajuntament de Xàbia i els regants reclamaran al Consell poder reutilitzar l'aigua depurada per a l'agricultura

21 jul 2015 El Consistori reforça la campanya per a promoure un ús responsable de l'aigua i es marca com a objectiu reduir un 10% el consum

L'Ajuntament de Xàbia segueix avant amb les seues polítiques d'optimització dels recursos hídrics disponibles i a la recerca de solucions estructurals que donen resposta a les necessitats, tant de consum humà com per a usos agrícoles i del sector serveis.

A pesar que el subministrament bàsic està garantit per a l'estiu gràcies a la producció de la planta dessalinitzadora i als aqüífers de Pedreguer, el Consistori és conscient que la sequera pot anar per a llarg i que la demanda és creixent. És per açò que s'ha marcat com a objectiu poder aprofitar per al reg agrícola els aproximadament 4.000 metres cúbics d'aigua depurada que diàriament s'aboquen al mar, alguna cosa que reclamarà de nou a la Generalitat.

Ahir el govern local va prendre contacte amb la comunitat de regants per a conèixer de primera mà la situació actual dels seus recursos i buscar la seua complicitat per a tramitar els projectes i permisos necessaris per a poder reutilitzar l'aigua de l’ EDAR. La reunió va estar coordinada per l'alcalde, José Chulvi, i va comptar amb l'assistència dels regidors d'Agricultura, Tere Bisquert i d'Aigües, Paco Torres, així com del conseller delegat de l'empresa municipal d'aigües, Josep Lluis Henarejos. En ella es va traslladar el suport tant de l'Ajuntament com d’Amjasa per a assessorar tècnica i jurídicament al sector en la preparació d'un projecte viable (aprofitant les canalitzacions en desús) i aconseguir l'autorització necessària per a engegar una xarxa de reg a força d'aigua depurada.

Des del Consistori es va informar que la reutilització de l'aigua depurada és una de les propostes incloses en el Pla Hidrològic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com a solució per a millorar la qualitat dels aqüífers existents, molt esquilmats i salinitzats per la intrusió marina.

Tots van convenir que és el moment de tirar del carro i d'estar units per a aconseguir aquesta reivindicació del sector agrícola, que ara es revela més necessària que mai per la persistent sequera. I és que els agricultors van traslladar al Consistori la seua preocupació pels símptomes d'esgotament dels cabdals dels quals es proveeixen i per la possibilitat que Amjasa necessite tirar mà dels pous del Pla, que la seua sobre explotació pot provocar la seua salinització definitiva. També perquè municipis veïns com Poble Nou de Benitatxell augmenten les extraccions en pous com el de Lluca, en terme municipal de Xàbia i connectat amb uns altres que ells utilitzen i ja estan en pèssimes condicions.

Des d’Amjasa es va tranquil·litzar als regants i va garantir que des de Xàbia no es prendrà cap decisió que empitjore l'estat dels pous sinó que ja estan cercant altres vies per a, en cas de necessitat, complementar la producció de la desaladora sense tocar-los i poder seguir proveint a la població amb aigua de qualitat.

 

Ús responsable de l'aigua

 

A pesar que la situació a Xàbia no és extrema, la demanda d'aigua diària segueix per sobre de la mitjana i l'Ajuntament va a reforçar la campanya per a promoure un ús responsable d'aquest ben escàs. A dia d'avui i sense haver arribat al punt tope d'ocupació turística s'injecten 33.000 metres cúbics de cabal mitjà mentre que la planta dessalinitzadora produeix 27.000, la qual cosa obliga a extraure de pous uns 6.000 metres cúbics diaris i tenir la planta al 100% de la seua capacitat, la qual cosa no és aconsellable i fa augmentar el risc d'avaries. Des del departament d'aigües es calcula que per a tenir un estiu sense sobresalts seria necessari un estalvi del 10% en els consums.

Al bàndol de l'alcalde demanant cooperació als ciutadans perquè reguen els seus jardins els just i en hores sense sol o no canvien l'aigua de les piscines, se sumen ara les reunions amb professionals que empren molta aigua (jardiners, vivers o serveis) per a exposar-los la situació. També s'està revisant casos sospitosos d'abús o aprofitament il·lícit per a aplicar sancions.